fbpx

Patru sfaturi pentru redactarea unui CV când ai o experiență limitată

Când ai o experiență limitată, poate fi dificil să știi ce să menționezi într-un CV. Din fericire, experiența nu înseamnă totul. Citește sfaturile noastre cele mai utile, care te ajută să ajungi din faza de solicitare a unui loc de muncă până în faza de interviu!

1.   Menționează nu atât posturile pe care le-ai avut, cât aptitudinile dobândite

După ce citești care sunt cerințele postului pe care îl soliciți, gândește-te care sunt aptitudinile pe care le ai deja și care ar putea fi folositoare în postul respectiv. Pot fi aptitudini dobândite în timpul studiilor sau când ai avut un loc de muncă cu fracțiune de normă. Lucrul cu colegii pe proiecte educaționale presupune adesea muncă în  echipă, aptitudini de conducere și de organizare a timpului, iar păstrarea unui loc de muncă implică de obicei organizare (punctualitate), responsabilitate și aptitudini de comunicare. Ia în considerare care sunt aptitudinile pe care le ai și care sunt cele necesare locului de muncă pe care îl soliciți. CV-ul va arăta potrivit locului de muncă respectiv numai dacă vei menționa aptitudinile relevante.

2.   Menționează cuvintele cheie relevante

Persoana care examinează CV-ul va căuta anumite cuvinte cheie. Nu este vorba numai de calificări și aptitudini – va căuta și cuvinte ca „realizat”, „motivat”, „îmbunătățit” sau „inițiat”. Dacă poți să găsești un exemplu, din orice împrejurare, care să arate că ai realizat ceva sau că ai motivat pe cineva, adaugă-l în CV. Aceste cuvinte vor ieși în evidență și vor arăta angajatorului că ești capabil să acționezi și să găsești soluții. Când ai experiență limitată, este util să arăți și că ești doritor să înveți.

3.   Menționează și ceva despre persoana ta

CV-urile sunt pline de fapte, de aceea este important să arăți celui care citește și ceva despre persoana ta. Fii creativ în redactarea CV-ului și descrie-ți trăsăturile de caracter, pe lângă aptitudinile pe care le ai. Dacă nu ai exact experiența pe care o caută angajatorul, ai putea să compensezi prin personalitatea pe care o ai! Recrutorii nu se uită numai la calificări, ci și la ce candidați s-ar integra în mediul de lucru existent, așa că poate fi util să te prezinți ca persoană.

4.   Roagă pe cineva să-ți citească CV-ul

A ruga pe cineva să-ți revizuiască o lucrare este întotdeauna o bună practică, cu atât mai mult când este vorba de un CV. Chiar și o mică greșeală de ortografie poate să influențeze decizia angajatorului cu privire la solicitarea ta. O rudă, un prieten sau un fost coleg de muncă pot să detecteze greșelile, dar îți pot sugera și aptitudini sau experiențe pe care ai uitat să le menționezi. Poate fi util să cauți un sfat sau o perspectivă diferită, iar adăugarea unei experiențe uitate îți poate da o șansă în plus să capeți postul.

Arătând oamenilor cine ești și ce știi să faci, în loc să atragi atenția asupra experienței limitate, CV-ul tău va fi pus în valoare mai mult. Așa că gândește-te să menționezi aptitudinile relevante, să folosești cuvintele potrivite, să adaugi ceva despre persoana ta și să ceri o a doua opinie.

Europass este un instrument online care te poate ajuta să elaborezi un CV eficient. Dacă te interesează să lucrezi în străinătate, poți beneficia și de sfaturile unui consilier EURES, privind îmbunătățirea și adaptarea CV-ului tău Aflați mai multe informații de aici. Mult succes la căutare!

În parteneriat cu EURES, Portalul mobilității europene pentru ocuparea forței de muncă

Comentează cu Facebook