fbpx

Personalități mureșene: Tenorul Ion Dacian

Tenorul Ion Dacian (numele real Ion Pulca), unul din cei mai mari artişti ai operetei româneşti, s-a născut la 11 octombrie 1911, la Saschiz, judeţul Mureş. A urmat, în paralel, cursurile Facultăţii de Drept din Cluj (1929-1933) şi ale Conservatorului de Muzică din Cluj (1930-1934). La Conservator, unul dintre profesorii săi a fost Ionel Crişan.

Ion Pulca, alias Ion Dacian (1911-1981), avocat şi artist liric, a parcurs o notabilă carieră, mai întâi la Opera din Cluj, apoi a fost adus cu destule sacrificii la opera bucureşteană.

Ion Dacian a rămas în Bucureşti, alegând teatrul „Alhambra”. Numele Dacian l-a primit de la Nicolae Vlădoianu, acesta fiind un nume inspirat de cel al satului Dacia din împrejurimile Clujului.

Ion Dacian a fost muzician – pianist şi violonist, prim-solist, regizor, libretist, pedagog. A debutat în 1934, pe scena Operei Române din Cluj, unde a avut roluri în ”Traviata” de Verdi, ”Bărbierul din Sevilla” de Rossini, ”Madama Butterfly” de Puccini, ”Flautul fermecat” de Mozart, ”Freischütz” de Weber, ”Faust” de Gounod, ”Evgheni Oneghin” de Ceaikovski, ”Tannhäuser” de Wagner ş.a.

În 1939 este angajat de Nicolae Vlădoianu la Teatrul de Operetă şi Revistă „Alhambra” din Bucureşti, unde debutează în operetă şi în regie. Prima operetă în care a jucat a fost ”Vânt de primăvară” de Joseph Strauss. În perioada 1942-1947 a fost co-director al Teatrului Alhambra. În 1950, printr-o hotărâre a Consiliului de Miniştri, a fost înfiinţat Teatrul de Stat de Operetă, unde Ion Dacian a fost angajat ca prim-solist. A fost director al teatrului până în 1970, când a fost eliberat din funcţie.

De-a lungul carierei, Ion Dacian a interpretat peste 50 de roluri de operă şi operetă, jucând în peste 5.000 de spectacole. A regizat spectacole atât la Bucureşti, cât şi în alte oraşe ale ţării.

A semnat regia spectacolului ”My Fair Lady” de Frederick Loewe, primul musical realizat pe o scenă în România, a cărui premieră a avut loc în 1968. Printre partenerele sale de scenă s-au numărat Maria Marini, Lulu Nicolau, Lilli Dusescu, Lucia Roic, Corina Bărbulescu, Adriana Codreanu, Cleopatra Melidoneanu, Mireille Constantinescu. I-a fost decernat titlul de Artist al Poporului.

Ion Dacian a murit la 8 decembrie 1981, la Bucureşti. După 1990, Teatrul de Operetă a fost numit Teatrul de Operetă ”Ion Dacian”, în prezent – Teatrul de Naţional de Operetă şi Musical „Ion Dacian”.

Sursa:agerpres.ro

Comentează cu Facebook
Punctul

FREE
VIEW