fbpx

Peste 15.000 de vizitatori la ProEtnica

proetnicaSăptămâna trecută s-a desfășurat la Sighișoara cea de-a 12-a ediție, anuală, a Festivalului Intercultural ProEtnica organizat de Centrul Educaţional Interetnic pentru Tineret împreună cu Municipiul Sighișoara și finanțat de Ministerul Culturii, Departamentul pentru Relaţii Interetnice al Guvernului României. Evenimentul s-a deschis, joi, 21 august 2014și a avut ca  misiunea de a contribui la mentenanța şi crearea păcii interetnice într-o societate pluralistă şi democrată, la  păstrarea şi dezvoltarea identităţilor etnoculturale din România prin prezentarea patrimoniului cultural al celor 20 de minorități etnice național, în cadrul a 30 de manifestări artistice pe scena principală, a celor 20 de standuri de prezentare precum și a expozițiilor de artă.
În perioada 21-24 august, circa 15.000 de vizitatori au urmărit prestațiile celor 800 de participanți, 25 de manifestări interactive și 8 prelegeri pe teme etnoculturale.
În prima zi a festivalului, au urcat pe scenă reprezentanții Forumului Democrat al Germanilor din Sighișoara, Asociației Italienilor din România, Uniunii Democrate a Maghiarilor din România, Uniunii Bulgare din Banat-România, Uniunii Croaților și Uniunii Elene din România. Au susținut recitaluri Marius Bațu (folk) și Formația Evilagi (folk acustic).
ProEtnica s-a desfășurat între vechile ziduri ale cetății medievale – un loc construit pentru apărare şi monoculturalism – care s-a transformat într-un adevărat forum, cu acces gratuit, al dialogului intercultural. Consilierul în Ministerul Culturii, Karol Konig aprecia, în deschiderea manifestării,  că instituția din care face parte consideră acest eveniment drept unul dintre cele mai importante, în legătură cu activitatea de promovare, păstrare, conservare și dezvoltare a culturii minorităților naționale. La rândul său, Christiane Cosmatu, subsecretar de stat în Departamentul  Pentru Relații Interetnice aprecia că ProEtnica face parte din pachetul de activități susținute de Departament, care implică mai multe etnii și susține  promovarea relațiilor firești între minorități.
 

Comentează cu Facebook
Punctul

FREE
VIEW