Peter Ferenc: Vom avea mari probleme în domeniul construcțiilor, din cauza lipsei forței de muncă

Președintele Consiliului Județean Mureș, Peter Ferenc, a declarat joi într-o conferință de presă că el crede că, începând de anul viitor, vor apărea mari probleme în domeniul construcțiilor, din cauza lipsei forței de muncă, fenomenul fiind general la nivel de țară, nu numai în județul Mureș.

Peter Ferenc a explicat că s-au semnat foarte multe proiecte de investiții, care necesită forță de muncă în domeniul construcțiilor, însă foarte mulți muncitori au plecat din țară.

“De ceea ce mă tem momentan: mai ales în domeniul construcțiilor o să avem anul viitor probleme foarte mari. Se deschid o mulțime de proiecte, europene, proiecte prin Programul Național de Dezvoltare Locală, o să fie pe piață foarte multe proiecte scoase și eefctiv s-ar putea să avem probleme în realizarea acestor proiecte din cauza plecării tinerilor. (…) Din cauza lipsei forței de muncă. Deci o să fie un dumping pe piața construcțiilor și cred că s-ar putea să avem probleme din cauza lipsei forței de muncă”, a spus el.

Președintele Consiliului Județean Mureș a precizat că, din câte a văzut, pe Programul Operațional Regional, ca și pe PNDL, au fost semnate anul acesta o mulțime de contracte, care vor fi licitate în perioada următoare, iar anul viitor va trebui să înceapă efectiv construcția. În plus, și în anul 2019 se vor face licitații, pe alte proiecte, așa că el speră să fie forța de muncă necesară destulă, a mai spus Peter Ferenc. Chiar și Consiliul Județean Mureș are astfel de investiții, pentru care a semnat anul acesta și care vor trebui să demareze în 2019.

“Deci PNDL vorbește de 150 de milioane de euro, care trebuie să intre în următorii 5 ani în județul Mureș. Pe lângă asta, pe Programul Operațional Regional și Planul Național de Dezvoltare Rurală, iarăși s-au semnat proiecte de sute de milioane de euro. Deci acești bani trebuie cheltuiți într-o perioadă de 2 ani, maxim 3 ani de zile. Deci efectiv aceste construcții – și de infrastructură rutieră, chiar investiții în domeniul privat vor cere forță de muncă foarte multă”, a precizat el, adăugând că o lipsă a forței de muncă se înregistrează și acum, în domeniul construcțiilor.

Comentează cu Facebook