Petru-Emil Muntean, un medic recunoscut internațional, vrea să profeseze în România

Tânărul specialist pneumonolog, Petru-Emil Muntean este căștigătorul de la ERS Game Zone, doi ani la rând. Despre ce este vorba veți afla din interviul de mai jos, acordat în exclusivitate pentru punctul.ro

Înainte de asta, trebuie menționat că Petru – Emil Muntean este unul dintre medicii români care vrea să rămână în țară. ”Nu vreau să profesez în străinătate”, a declarat cu convingere. La cei 31 de ani ai săi, absolventul Universității de Medicină și Farmacie (UMF) din Târgu Mureș, cu un masterat în Managementul Serviciilor de Sănătate, având numeroase articole publicate pe teme din pneumologie și cu două cărți în realizate în colaborare cu specialiști cu experiență din Cluj, Petru-Emil Muntean a vrut să-și testeze cunoștințele medicale și în concursuri internaționale.

Reporter: Explicați-ne, vă rog, ce înseamnă ERS Congres?

Petru-Emil Muntean: ERS Congress – Congresul Societății Europene de Pneumologie reunește anual profesioniștii din domeniul bolilor respiratorii. Evenimentul se mândrește cu un excelent program științific și educațional care răspunde nevoilor cercetătorilor, clinicienilor, medicilor generaliști și ale profesioniștilor din domeniul penumologiei. Anul acesta la cea de-a XXIX -a ediție ce s-a desfășurat la Madrid au fost peste 22 de mii de delegați care au participat la peste 420 de sesiuni educaționale și științifice.

Reporter: Ce este Game Zone?

Petru-Emil Muntean: Game Zone se desfășoară în cadrul ERS Congres. Game Zone a fost inaugurat anul trecut, la Congresul de la Paris, la care au participat 23 de mii de delegați din toată lumea. Într-o hală mare în centrul locului de desfășurare sunt multe monitoare cu touch screen, fiecare concurent se loghează cu numele de pe ecuson și parolă. După asta începe concursul.

Reporter: În ce constă concursul?

Petru-Emil Muntean: Pe monitor se derulează 100 de întrebări, mai simple, mai complexe, cu răspunsuri multiple sau unice. În funcție de dificultatea întrebării avem la dispoziție de la 10-12 sau 25 de secunde pentru a da răspunsul corect. Anul trecut se putea reveni asupra unui răspuns greșit, anul acesta, la Madrid a crescut dificultatea concursului, dacă ai greșit un răspuns și ai vrut să-l corectezi, s-a șters tot ce ai lucrat până atunci. S-a resetat grila și trebuia să te loghezi din nou. Întrebările nu mai erau aceleași, ele fiind alese aleatoriu. Punctajul concurenților se putea urmări de pe ecrane verticale, imense.

Reporter: Cât durează concursul?

Petru-Emil Muntean: Concursul se desfășoară între orele 9 și 17. Întrebările sunt din pneumologie, sunt și imagini de computer tomograf, rezultate de analize de laborator, endoscopie, teorii și metode de aplicare a diferitelor tratamente, boli pulmonare, de la cele mai simple până la boli autoimune, întrebări din pediatrie, somnologie sau sindromul apneei. Anul trecut am stat o zi.

Reporter: Ce v-a determinat să participați la aceste concursuri?

Petru-Emil Muntean: Anul trecut, la Paris, m-am ambiționat, am vrut să-mi verific cunoștințele, să am confirmarea că nu am studiat degeaba. Congresul ERS este cel mai mare congres de pneumologie, la care vin medici din SUA, China, Japonia…Participarea la congrese costă, iar la Game Zone căștigătorii pot obține înregistrare gratuită la workshopuri, printre altele participarea la ERS Congres de anul viitor, ce va avea loc la Viena, în 5-9 septembrie.

Reporter: În ce a constat premiul de la ediția Madrid, 2019?

Petru-Emil Muntean: O diplomă și recunoașterea cunoștințelor. Iar punctajul maxim la Super Pulmo, mi-a adus un I Pad Apple Pro, în valoare de 1000 de euro. Anul trecut am obținut deasemenea cel mai mare punctaj, dar premiul fiind unul simbolic, era vorba mai mult de titlu. Următorii clasați au fost un ucrainean și un indian. Ocupanții locurilor III-V au primit participare gratuită la workshopuri, cam 200 de euro, boxe, căști, suport de smartfoane, creioane laser, stickere…

Reporter: Am înțeles că a fost o zonă de probe practice…

Petru-Emil Muntean: Așa este. Pe manechine trebuiau executate diferite simulări de la resuscitare, bronchoscopie, spirometrie, intubare toracică etc. Câștigătorul a fost tras la sorț, premiul a constat într- o tabletă de 100 de euro.

Reporter: Vă mulțumim și vă urăm succes în continuare!

Petru – Emil Muntean: Vă mulțumesc!

EM.

Comentează cu Facebook