Picturi originale din Sala oglinzilor a Palatului Culturii, descoperite în timpul restaurării

O serie de picturi originale din Sala oglinzilor a Palatului Culturii din Târgu Mureș, revopsite în perioada comunistă, au fost descoperite de restauratori, iar la finalul lucrărilor, în 2021, această sală va putea fi admirată exact cum arăta ea atunci când s-a construit, în urmă cu un veac.  

Timea Fülöp, șef secție Palatul Culturii Târgu Mureș, din cadrul Muzeului Județean, a declarat, într-un interviu acordat Punctul și Radio Son, că lucrările de reabilitare au început anul acesta și vor continua până în 2021, în cursul acestora fiind descoperite picturi originale în Sala oglinzilor. Picturile, viu colorate, cu motive florale, dar și stâlpii din Sala oglinzilor, au mai multe straturi suprapuse de vopsea.

“Ne aflăm în Sala oglinzilor, unde deja se lucrează de mai multe luni și restauratorii au descoperit pictura originală a pereților, ceea ce este foarte interesant – e foarte bogată, foarte frumoasă și se încadrează mai bine la toată decorația din Palatul Culturii. Prin această restaurare, noi dorim să păstrăm pictura originală. Restauratorii estimează că picturile originale au fost revopsite cândva în anii 70”, a spus Timea.

Potrivit acesteia, astfel de intervenții s-au descoperit doar la Sala oglinzilor, unde se restaurează integral pictura pereților și picturile de pânză. La stâlpi, s-a descoperit decorația inițială, cu foiță de zinc, iar restauratorii au notat cu 1,2, 3, 4, 5  straturile suprapuse.

”Sunt ferestre de descoperire, pe care le fac restauratorii, care încearcă să depisteze câte straturi au fost puse, când au fost revopsite și astfel arată treptat cum a evoluat viața pereților”, a spus ea.

Potrivit acesteia, la Sala oglinzilor există și zone unde nu s-a intervenit, cum ar fi picturile de pânză din zona oglinzilor venețiene.

”Acolo nu a fost revopsită suprafața, restauratorii vor curăța doar picturile, deci știm că nu s-a intervenit, este pictura originală. S-au făcut cercetări și cu diferite substanțe se curăță pictura, se vede că e un singur strat, nu a fost repictat, revopsit”, a spus Fülöp.

Aceasta a precizat că, dat fiind că vin foarte mulți turiști, mai ales pentru Sala oglinzilor, s-a decis ca aceasta să rămână deschisă vizitatorilor și în timpul lucrărilor de restaurare, astfel că la acest moment jumătatea unde se lucrează este acoperită cu bannere, iar partea cealaltă  – acum partea cu vitralii – se poate vedea și vizita.

Lucrările de reabilitare mai vizează fațada Palatului, acoperișul și deja sunt lucrări și la tronsonul celălalt, la Bibilioteca județeană, la casa scării. Urmează restaurarea orgii din Sala mare, unde vor începe lucrările, motiv pentru care pe timpul verii, timp de 2 luni, aceasta va fi închisă pentru evenimente culturale, însă vizitatorii vor avea acces.

”Forma finală va fi în 2021, e o lucrare mare și necesită mult timp, pentru că se lucrează de la milimetru la milimetru, se lucrează manual”, a mai spus Timea Fülöp.

Comentează cu Facebook