fbpx

Pietre comemorative amplasate în Sovata pentru personalități cu semnificație istorică locală

Conducerea  oraşului Sovata consideră că este o prioritate aprecierea tuturor foștilor cetăţeni ai orașului, a oamenilor săi activi și a personalităților cu semnificație istorică.

Prin urmare, consiliul local al orașului Sovata a decis să aducă un omagiu tuturor persoanelor şi personalităților a căror muncă, activitate sau doar simplu mod de viață a influențat dezvoltarea orașului la scară istorică sau a contribuit la stabilirea reputației internaționale a oraşului Sovata.

De exemplu, nivelul staţiunii Sovata a fost ridicat de lunga ședere a reginei Maria aici, împreună cu întreaga curte regală, poziţionând  Sovata pe harta diplomatică internațională. Datorită sejururilor de vară ale reginei în oraş au sosit numeroase delegații străine, familii regale și misiuni diplomatice.

Diferite personalităţi și-au dedicat ani sau întreaga lor viață dezvoltării staţiunii şi a oraşului Sovata. Există mai multe astfel de personalități a căror amintire este bine meritat evidenţiată de către conducerea oraşului Sovata. Bustul lui Kázmér Domokos, episcopul Transilvaniei  se află la Biserica Romano-Catolică din Sovata,  piatra comemorativă a lui Veress Jozsef, fondatorul staţiunii şi a concepţiei de baie terapeutică, se poate vizualiza la izvorul de apă sărată Gera.

La fel ca Regina Maria, celebra actriță maghiară Mari Jászai, prin prezenţa sa frecventă în staţiune şi la diferite evenimente ale comunităţii a adus o contribuţie la imaginea oraşului. Piatra sa comemorativă se află la izvorul Maria, a cărei construcție a inițiat-o și a jucat un rol important  în strângerea fondurilor necesare pentru construirea acesteia.

Săptămâna trecută în staţiune au fost amplasate trei pietre comemorative: una în cinstea Reginei Maria din Parcul Bălcescu, una în cinstea doctorului Marius Sturza, renumitul balneolog, care se află în parcarea hotelului Pacsirta, și una pentru dr. József Gidáli, de asemenea Balneolog șef, care se află  pe o pasarelă între restaurantul Ciuperca Mică si Lacul Ursu.

Inițiativa continuă cu mai multe pietre comemorative care vor fi amplasate pe viitor, lista de personalităţi celebre care îţi merită acest statut fiind una lungă.

Comentează cu Facebook
Punctul

FREE
VIEW