Plan roșu pus în aplicare la accidentul feroviar

autospeciala smurdInspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) ‘Horea’ al judeţului Mureş a anunţat, miercuri, că, în urma accidentului feroviar petrecut între localităţile Gledin şi Râpa de Jos, la km 33+200m, din cauza amplorii evenimentului şi a numărului mare de victime, a fost pus în aplicare planul roşu de intervenţie stabilit pentru judeţul Bistriţa-Năsăud.

‘Miercuri, în jurul orei 08.10, dispeceratul integrat I.S.U. – S.A.J. a fost informat despre producerea unui accident feroviar. O drezină, în care se aflau 16 persoane, a intrat în coliziune cu un tren de marfă care circula în aceeaşi direcţie. Din cauza amplorii evenimentului şi a numărului mare de victime, a fost pus în aplicare planul roşu de intervenţie stabilit pentru judeţul Bistriţa-Năsăud. În cel mai scurt timp, la locul indicat, s-au deplasat două echipaje de descarcerare, două echipaje de terapie intensivă mobilă SMURD (TIM), un echipaj de prim ajutor SMURD (EPA) şi o autospecială de primă intervenţie şi comandă (APIC) din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă ‘Bistriţa’ al judeţului Bistriţa-Năsăud, împreună cu 6 ambulanţe aparţinând Serviciului Judeţean de Ambulanţă Bistriţa-Năsăud, un echipaj al jandarmilor bistriţeni care a asigurat zona şi 7 echipaje de poliţie din cadrul IPJ Bistriţa-Năsăud şi Poliţia Transporturi Feroviare’, precizează ISU Mureş, într-un comunicat de presă.

Potrivit documentului, salvatorii bistriţeni au fost sprijiniţi de către forţe şi mijloace din cadrul ISU Mureş, care au intervenit cu două autospeciale de transport persoane victime multiple (ATPVM), un echipaj de terapie intensivă mobilă SMURD (TIM), două echipaje prim ajutor SMURD (EPA), două autospeciale de descarcerare, o autospecială suport logistic şi o autospecială de primă intervenţie şi comandă (APIC), precum şi un echipaj tip C aparţinând Serviciului Judeţean de Ambulanţă Mureş.
‘Ultimii 800 de metri din itinerariul de deplasare au fost impracticabili autospecialelor de intervenţie, pompierii militari, paramedicii şi echipajele medicale fiind nevoiţi să se deplaseze pe jos, cu tărgi şi accesorii necesare, pentru a ajunge cât mai rapid la victime. La faţa locului, salvatorii au constatat că, în momentul producerii accidentului, în drezina implicată în accident, se aflau 14 persoane, dintre care 8 au rămas blocate în interior. S-a constituit un punct de colectare a victimelor şi s-a efectuat triajul primar, după care victimele au fost transportate (aproximativ 800 m) la locul în care se aflau autospecialele. După o evaluare preliminară a stării acestora, de către echipajele medicale, pompierii militari care încadrează autospecialele de descarcerare şi paramedicii au extras, pe rând victimele, în vederea transportării acestora în punctul de triaj amplasat în apropierea căii de acces’, precizează documentul citat.

ISU Mureş a mai precizat că după constituirea celui de-al doilea punct de colectare s-a efectuat triajul final, în urma căruia au mai apărut două victime conştiente şi fără leziuni, care plecaseră de la locul accidentului, fără să anunţe.

Comunicatul mai subliniază că, în urma triajului, s-a hotărât trimiterii către Unitatea de Primiri Urgenţe Bistriţa a opt victime, toate prezentând leziuni care nu le pot pune viaţa în pericol, celelalte opt persoane, dintre care una în stare gravă, fiind transportate la Unitatea de Primiri Urgenţe din Târgu Mureş.

AGERPRES

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.