• Home
  • A Mineralia kiállítás újra Marosvásárhelyen

A Mineralia kiállítás újra Marosvásárhelyen

2022. április 29. és május 1. között a Maros Megyei Múzeum Néprajzi és Népművészeti Osztályán kerül megrendezésre a MINERALIA kiállítás idei első kiadása. A kiállítás 10.00 és 19.00 óra között látogatható.

A kiállítás témája ezúttal a GRANÁTOK családja. A marosvásárhelyiek három napig csodálhatják a kristályok, drága- és féldrágakövek ragyogását a Toldalagi Palotában, a Rózsák tere 11. szám alatti belső udvarban. A belépés ingyenes.

A MINERALIA kiállítás koordinátorai most is Andrei Gorduza geológus mérnök és Angela Săplăcan geológus muzeológus.

A gránátok családja rendkívül érdekes része mind az ásványtan általános, mind az ékszerkészítés történetének. Gránátköveket szerte a világon találtak régészeti leletekben. A történelem során a gránát biztosította a gyémánt mellett az ékszerek értékét növelő színkontrasztot. Az élénk színű és átlátszó gránátok drágakő minőségűnek tekinthetők. A gránát viszonylag nagy keménységű (7) és erősen csillog. Ami különlegessé teszi, az a színek sokoldalúsága. A gránátokat általában a cseresznye árnyalataihoz (pirop és almandin) társítjuk, de a gránát sárga (hesszonit), mandarin narancs (spesszartin), halványzöld (grosszulár), sőt mélyzöld (tsavorit) is lehet.

A gránátok európai forrása Bohémia régió (Csehország) volt. Romániában a bánsági régió a leggazdagabb minőségi gránátokban. Manapság Brazíliában, Kínában, Madagaszkáron és Srí Lankán termelnek ki gránátot. 

Maros Megyei Múzeum

Leave A Comment