• Home
  • Az Év kiállítása 2022 díjra jelölték a Maros mentiek a Nagy Háború lövészárkaiban című kiállítást

Az Év kiállítása 2022 díjra jelölték a Maros mentiek a Nagy Háború lövészárkaiban című kiállítást

2022. szeptember 17-én az Év kiállítása 2022 díjra jelölték a Maros Megyei Múzeum Néprajzi és Népművészeti Osztályán (Rózsák tere 11. szám) berendezett Maros mentiek a Nagy Háború lövészárkaiban című kiállítást. A verseny eredményét később hirdetik ki a https://pulszky.hu hivatalos honlapon.

A Maros mentiek a Nagy Háború lövészárkaiban című kiállítás 2021. június 11-én nyílt meg, és három kurátor szakmai együttműködésével jött létre. A kiállítás ötlete 2017-re nyúlik vissza, a tárlat egyszerre állít emléket az első világháború és a Nagy Egyesülés centenáriumának. A kiállítás a múzeum három részlegének (történelem, néprajz és régészet) együttműködésével jött létre, ami ritka jelenség a múzeumi világban. Négy tematikus egységből áll: a katonák frontélményei, a háború hatása a civil lakosságra, a rendszerváltás Marosvásárhelyen és Maros megyében, valamint a lövészárkok és a légi régészet közötti kapcsolat. A háborút bemutató rész nem időrendi, és nem is konkrét eseményeket mutat be, a hangsúlyt az egyszerű katona frontélményére helyezi, függetlenül hadseregtől, nemzetiségtől vagy frontszakasztól.

Látogasson el a kiállításra, és tudjon meg többet róla a http://muzeulmures.ro/…/maros-mentiek-a-hagy-haboru…/ weboldalon.