• Home
  • Bár a törvény szerint Románia függetlenségének napját május 10-én ünneplik, a helyi hatóságok a régi szokás szerint, 9-én tartják.

Bár a törvény szerint Románia függetlenségének napját május 10-én ünneplik, a helyi hatóságok a régi szokás szerint, 9-én tartják.

A Maros Megyei Prefektus Intézménye, a Marosvásárhelyi Helyőrség, a Marosvásárhelyi Városháza és a Maros Megyei Tanács támogatásával megszervezi a május 9-e ünnepének szentelt katonai szertartást – május 9. hármas ünnepnapnak számít: Európa-nap, Románia függetlensége és a Győzelem Napja. A rendezvényt május 9-én, hétfőn 12:00 órára tervezik a marosvásárhelyi Hősök temetőjében.

A 2021. július 8-i 189-es törvény alapján, május 10-ét minden évben Románia nemzeti függetlenségének napjaként, nemzeti ünnepként, munkanapként ünneplik. A törvény hatálybalépését követően hatályon kívül helyezték a 2015-ös törvényt, amely előírta, hogy május 10-e nemzeti ünnep. A legutóbbi, 7 évvel ezelőtti törvény nem rendelkezett kifejezetten arról, hogy május 10-e a függetlenség napja lenne.

A Punctul kérte a prefektúrát, hogy indokolja a május 9-i marosvásárhelyi ünneplésről szóló döntést.

Leave A Comment