• Home
  • Elfogadta a kormány a hulladékégetést szabályzó sürgősségi rendeletet

Elfogadta a kormány a hulladékégetést szabályzó sürgősségi rendeletet

Mostantól az ügyészségeknek, a rendőrségnek és a Környezetvédelmi Őrségnek megvan a jogi eszközük arra, hogy megállítsák az illegális hulladékégetés maffiáját. Nem csak kitakarítják Romániát, de szigorítják a törvénytelenségeket elkövetők büntetését is. – jelentette be a Környezetvédelmi, Vízügyi és Erdészeti miniszter, Tánczos Barna közösségi oldalán.

A kormány a Környezetvédelmi Minisztérium javaslatára elfogadta azt a sürgősségi rendeletet, amely előírja, hogy a hulladék meggyújtása, elégetése vagy elásása bűncselekménynek minősül, és háromtól öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető. Ezen túlmenően a törvényben pontosították az illegális hulladéklerakás meghatározását, amelyért a bírság magánszemélyek esetében 20 000 lej, jogi személyeknél pedig akár 70 000 lej is lehet. Emellett tilos tarlót, tőzeglápot, erdei avart, nádast, bokrot vagy füves növényzetet égetni. Az ilyen cselekményekért magánszemélyek esetében akár 15 ezer, jogi személyek esetében 100 ezer lejig terjedhet a bírság.

Azért döntöttünk a büntetéseket szigorítása mellett, hogy megállítsuk a hulladék és a növényzet égetésének gyakorlatát, amely szennyezi a környezetet, befolyásolja a levegő minőségét és a közegészségügyet. – közölte Tánczos Barna

Leave A Comment