• Home
  • Első alkalommal szerveznek tűzoltó tábort gyerekeknek Maros megyében

Első alkalommal szerveznek tűzoltó tábort gyerekeknek Maros megyében

Jövő héten első alkalommal szerveznek tűzoltótábort Maros megyében a gyerekeknek

A kezdeményező Nyárádszeredai Önkéntes Tűzoltók Egyesülete (NYÖTE) számára a kezdetektől fontos az utánpótlás nevelése, szinte egyedüli önkéntes alakulat a megyében, ahol szervezett ifjúsági csapat is működik rendszeres tevékenységgel és oktatással. A fiatalok a tűzoltói oktatás mellett részt vesznek közösségi munkákban, karitatív tevékenységekben is, hogy megértsék a társadalmi felelősségvállalás fontosságát és kivegyék részüket abból.

Az eddig megszerzett ismeretek elmélyítése és új technikák elsajátítása céljából főleg számukra kezdeményezett nyári tábort a tűzoltó egyesület, de mivel a meghirdetett helyek száma szinte már az első napon elfogyott, a szervezet negyvenről hatvanra bővítette a résztvevők számát, hogy a további érdeklődőknek is lehetőséget biztosítson. Ez bizonyítja, hogy van érdeklődés az effajta tevékenység iránt az ifjak körében – véli Kacsó István egyesületi elnök, aki nemcsak a szeredaiakat, hanem a környékbelieket is biztatja a táborban való részvételre. A helyi önkormányzat egy pályázat révén 15 ezer lejes támogatást nyújtott a kezdeményezéshez, ez pedig azt is jelenti, hogy értékelik a NYÖTE munkáját, megbíznak benne, hiszen ha a mostani ifjúsági tagok egyharmada-egynegyede is folytatja ezt a tevékenységet felnőtt korában is, az már nyeresség a helyi közösség számára. Így az érdeklődők minimális költséggel vehetnek részt a táborban, pontosabban a tervezett hétszáz lejes hozzájárulás felét kell fedezzék a szülők. Ez tartalmazza a szállást, napi négyszeri étkeztetést, a foglalkozásokhoz használatos segédeszközöket egyaránt.

Az augusztus 1-5. közötti tábort Szentmártonban tartják félreeső, csendes, megfelelő környezetben, szakmai programokkal, oktatással, mint a tűzoltási módok, tűzoltóvonal felállítása, akadálypályák, számos bemutatóval, bátorságpróbával, de szabadidős programokkal, játékokkal is. Nemcsak katasztrófavédelmi oktatás folyik majd ott, hanem egyfajta nevelés, hiszen fontos ebben a korban megtanulni a csapatszellemet, bizalmat, tiszteletadást. Kellemes programot kínálnak a gyerekenek, ifjaknak, de a katonaságot idéző pontosságot és fegyelmet is igérnek, és önállóságra való nevelést – például azt is megtanulhatják, hogyan mossák ki, varrják meg a ruhájukat.

A program szakamiságát elismert személyek jelenléte garantálja, így például állandó résztvevő és oktató lesz a Békés megyei tűzoltószövetség részéről Egyed Lajos alezredes, aki számos hasonló tábort vezetett már. A Maros megyei katasztrófavédelmi felügyelőség két nagy katonai sátrat biztosít a táborozóknak, a székelykeresztúri Villám alakulata kosaras daruskocsival érkezik, a Maros megyei hegyimentősők mellett a rohammentősöktől is tanulni lehet elsősegélynyújtási és életmentési technikákat, valamint a hivatásos kataszrófavédelmisektől mélységből és magasságból való mentést, füsttel borított helyiségből való mentést, és sok, bátorságot igénylő feladat lesz – egyszóval sok szakmai ismerettel és felejthetetlen élményekkel térhetnek haza majd a résztvevők. A záróalkalmon viszont számot kell adniuk a táborban szerzett tudásról, tapasztalatokról, és nem a tűzoltóknak, hanem a szüleiknek. A nyári melegben kellemes és nem mindennapi program lesz a habparti is. Még van néhány szabad hely a táborban való részvételre, az érdeklődők a helyek betöltéséig jelentkezhetnek a 0784-447700 telefonszámon Kacsó István parancsnoknál.

A Maros megyében működő kéttucatnyi önkéntes csapatnál kevésbé tudnak az ifjak nevelésére is figyelni, ezért a szeredai egyesület azt tervezi, hogy a jövőben Csíkfalván is toboroz egy csapatnyi gyerket, később akár Gálfalván, Magyaróson is oktatnának, mivel azt szeretnék, hogy egyre több nyárádmenti település képviseltesse magát utánpótlás csapatokkal a megyei versenyeken is.

Nyárádmente Kistérségi Társulás