• Home
  • Fiatal mérnököket díjaz a fejlesztési minisztérium

Fiatal mérnököket díjaz a fejlesztési minisztérium

„Románia fejlődéséhez, egy fejlettebb jövő építéséhez elengedhetetlen a fiatal mérnökök, építkezési szakemberek tudása. Az építkezési iparág munkahelyeket biztosít, hozzájárul a gazdasághoz, és a bruttó hazai termék közel hét százalékát teszi ki. Ezért a fejlesztési minisztérium minden eszközével támogatja a fiatal szakembereket, és korszerű törvényes feltételeket biztosít az építkezési iparágnak” – nyilatkozta Cseke Attila fejlesztési miniszter a fővárosi műszaki egyetem évzáró rendezvényén.

A szaktárcavezető elmondta: a minisztérium számos elévült építkezési szabályozást módosított, korszerűsített az elmúlt egy évben, és további törvénymódosításokat készít elő. Ezen felül megszüntette az építkezési szaktanácsadók és tervezési ellenőrök egyeduralmát, és már két új versenyvizsgát írt ki fiatalabb szakemberek számára.

„A digitális tervezés jelenti a jövőt, az átállásban a fejlesztési minisztérium segít. Továbbá környezetvédelmi szempontból és az energetikai gazdálkodás perspektívájából egyaránt fontos, hogy környezetbarát módon építkezzünk, az épületek energiatakarékosak legyenek és ne járuljanak hozzá az üvegházhatáshoz. Ebben a fejlesztési minisztérium partnere az építőknek, partnere a szakembereknek” – monda el a szaktárcavezető.

Az eseményen a fejlesztési minisztérium elismerésében részesültek azok a diákok, akik a Solar Decathlon Europe versenyen kiemelkedő eredményeket értek el. A Solar Dechatlon Europe a világ legelismertebb versenye, ahol fenntartható lakásokat terveznek a fiatalok, olyan épületeket, amelyek hozzájárulnak a széndioxid-kibocsátás csökkentéséhez. A minisztérium továbbá azokat a bukaresti diákokat is elismerésben részesítette, akik harmadik helyezést értek el a Seismic Design Competition versenyen, amelyet az Amerikai Egyesült Államokban, Salt Lake City-ben szerveznek. A diákok a földrengésbiztos épületek tervezésében értek el sikeres eredményt. „A fejlesztési minisztérium módosította az épületek földrengésbiztossá tételét célzó szabályozást és jelentős összeget biztosít a munkálatok finanszírozására, most pedig nagy örömömre szolgál olyan fiatal tehetségeket díjazni, akik fontos szerepet szeretnének vállalni a biztonságosabb épületek megtervezésében és kivitelezésében” – hangsúlyozta Cseke Attila.

A fejlesztési miniszter hozzátette: jövő héten a szaktárca kolozsvári diákokat díjaz, akik az amerikai versenyen első helyezést értek el.

Leave A Comment