• Home
  • Folynak a mikházi ásatások

Folynak a mikházi ásatások

Július elején kezdődtek és még egy hétig tartanak az idei nyári feltárási munkálatok a mikházi régészeti parkban, ahol hazai és külföldi egyetemi oktatók és hallgatók is dolgoznak a Maros Megyei Múzeum munkatársai mellett.

A feltárásokat 2013 óta végző régészek örülnek, hogy idén visszatérhettek a néhány éve működő állapothoz, azaz hogy nyaranta külföldi egyetemek segítik a múzeum régészeti osztályának munkáját – számolt be Pánczél Szilamér régész. A már b[ egy hónapja folyó munkálatokba három hete kapcsolódott be több nagy európai egyetem, a berlini, kölni, kolozsvári egyetemek mellett a budapesti Műegyetemről, a Pázmány Péter Katolikus Egyetemről és az Eötvös Loránd Tudományegyetemről érkeztek hallgatók, valamint oktatók, akik tudásukkal, hozzáértésükkel segítik az itt folyó munkát a szélsőséges hőségben is. Naponta 40-50 személy, régészek, geofizikusok dolgoznak a különböző helyszíneken még egy hétig, aztán a külföldiek hazautaznak, a múzeum pedig a hónap végéig befejezi a szükséges utómunkálatokat.

Idén két helyszínen dolgoznak, folytatják a feltárást a római fürdőépület északi oldalán, a cél, hogy lehatárolják a többfázisú fürdőépületet és összeállítsák ennek végső alaprajzát. Jelenleg egy praefurniumot, azaz a fürdő padlófűtéséhez szükséges meleget biztosító külső kemencét tárnak fel itt. Ezzel párhuzamosan a katonai tábor parancsnoki épületénél (principia) is dolgoznak, az elmúlt években megnyitott szelvényeket újakkal egészítették ki, folytatják a gyűlésterem (basilica) feltárását, hogy a különböző használati fázisokhoz köthető padlózatokat is megtalálják, de a kövezett udvar feltárása és méreteinek tisztázása is folyik. Mindezeknek nem titkolt céljuk, hogy ezeket a feltárásokat majd egy védőépület alatt mutassák be a nagyközönségnek.

Úgy gondolják, hogy a mikházi ásatások esetében azért tudtak látványosan haladni az elmúlt tíz évben a feltárásokkal, kutatásokkal és publikációkkal, mert kezdettől fogva egy nagy nemzetközi csapat dolgozik itt, emellett pedig élvezik a helyi hatóságok és a múzeum támogatását is.

A Maros Megyei Tanács egy nagy felújítási és hasznosítási projektet pályázott meg a múzeum számára, amelynek révén a már megvásárolt, és a múzeum kezelésében levő két mikházi udvarnak új rendeltetést adnak. A meglévő, betontéglákból épített istállót elbontják, és helyükre szép és funkcionális épületek kerülnek, elbontott nyárádmenti hagyományos gazdasági csűröket építenek fel itt. Az egyik udvart a látogatók részére tartják fenn, és a csűrt is ennek megfelelően rendezik be, míg a másik udvart a kutatóknak tartják fenn, és ezt a csűrt megnyitják a kísérleti régészeti munka előtt. Mielőtt ezek az új építmények a helyükre kerülnének, az udvarokat fel kell tárni, ugyanis itt takarja a talaj a katonai erőd északkeleti saroktornyát, falakat és védőárkokat. Hogy a feltárás ne ásatások révén történjen meg, most geofizikusok végeznek pontos méréseket, amelyek megmutatják az egykori építmények vonalait. Ezáltal helyre tudnák állítani, meg tudnák jelölni az ókori, kétezer évvel ezelőtti térhasználatot is, és a csűrök visszaépítése révén megmutatnák, hogy a népi építészeti elemek lehetnek szépek is, funkcionálisak is, és érdemes azokat megmenteni a jövőnek – mesélte Pánczél Szilamér.

Nyárádmente Kistérségi Társulás