• Home
  • Hova utazzunk idén nyáron? 7 elbűvölő kirándulás Erdélyben és a környező hegyvidékeken

Hova utazzunk idén nyáron? 7 elbűvölő kirándulás Erdélyben és a környező hegyvidékeken

A Retyezát-hegység gleccsertavai és festői csúcsai

A Retyezát-hegységet mindenkinek látnia kell legalább egyszer az életben, ezért semmiképp sem maradhatott ki a listáról. A Déli-Kárpátok gyöngyszeme kezdő és haladó túrázóknak egyaránt felejthetetlen élményt nyújt. A temérdek látnivaló megtekintéséhez néhány hét is túl kevés, ezért legalább 4-5 naposra tervezd a kiruccanást és ne feledd el azt sem, hogy a 2040 méteren elterülő Bukura-tó (Lacul Bucura) melletti kempingezőhelyig minden felszerelést és ételt magaddal kell cipelned. Amint viszont megérkezel az „alaptáborba”, minden fáradtság elillan, hiszen eléd tárul a Retyezát-hegység megkapó látványa. 

07 retyezat gleccsertavak.jpg
07 retyezat kilatas a peleagarol.jpg

Két kihagyhatatlan szikla szoros Petrozsény környékén

A Kudzsiri-havasok (Munții Șureanu) déli pereme mentén rengeteg természeti csoda található, melyek közül az egyik a Krivádiai-szurdok (Cheile Crivadiei). Ez az útvonal a pataktúrázás kedvelőinek ajánlott, akik szívesen hűsítik szandálba bújtatott lábaikat a forró nyári napokon. Esőzés illetve hóolvadás után a víz állása megemelkedhet, ilyenkor nem ajánlott a szurdokvölgy felkeresése. A sziklaszoros három különböző szakaszból áll, melynek legutolsó része egyben a legszűkebb és legizgalmasabb is, semmiképp sem érdemes kihagynod.

A Krivádiai-szurdoktól nem messze, a Hátszeg (Hațeg) és Petrozsény (Petroșani) közötti E79-es műúton haladva érheted el a hasonlóan impozáns Véka-szurdokot. Az út mentén egy elhagyatott benzinkutat vehetsz észre, melyhez letérve, majd egy fafeldolgozó udvart gyalogosan elhagyva elérkezel a rendkívüli szépségű túraútvonal kezdetéhez.

08 krivadiai szurdok.jpg

Ahol a Duna lustán kanyarog

A Románia déli határán hömpölygő Duna önmagában is csodálatos látvány, azonban a Vaskapu Natúr Parkon áthaladó szakasza talán a legimpozánsabb. A Vaskapu-szoros szépségeit egy rövid, ámde annál élménydúsabb hajókirándulás során fedezheted fel, mely során bejárhatod a Kis- és a Nagy-Kazán szoros (Cazanele Mici és Cazanele Mari) legnépszerűbb látnivalóit. 

Ha már az útról és a folyóról is megcsodáltad a tájat, ne riadj vissza egy rövid túrázástól sem. Tedd meg azt a rövid és könnyű egyórás utat, mely a Nagy- vagy a Kis-Csukár csúcsokra (Ciucaru Mic és Ciucaru Mare) vezet, és csodáld meg a Duna lassú, lusta kanyargását 300 méter magasról is.

09.02 kis csukár.jpg

A Cserna-völgyének zöld erdői

Az egykoron magyar királyi fürdővárosként működő Herkulesfürdő (Băile Herculane) ma már csak árnyéka régi pompájának, azonban egy rövid látogatást talán mégis megér, bármennyire felkavaró és végtelenül szomorú is az egykor nemzetközileg elismert üdülőhely jelenlegi helyzete. Ha a városba mégsem merészkedsz be,  akkor a településszéli meleg vizű folyók mentén sátrazhatsz és a Domogled-Cserna Nemzeti Parkban (Parcul Național Domogled-Valea Cernei) indulhatsz felfedezőútra. 

Herkulesfürdő irányából mindössze egy órás túrával érhetsz el a környék egyik legfotogénebb vízeséséhez, végig a Cserna lenyűzögő völgyét követve. A piros kereszt jelzésen, a sziklás terepet magad mögött hagyva tárul eléd a több mint 40 méter magas Szeles-vízesés (Cascada Vânturătoarea). Nyáron a kisebb vízállásnak köszönhetően akár a vízsugár háta mögé is be lehet menni.  Az emlékezetes látványt fokozzák a magas és meredek mészkőfalak, melyekről hóolvadás vagy nagyobb esőzés következtében többszörösen megduzzad a Szeles-vízesés vize.

IMG_9102.jpg

Néra-völgyi türkiz tavak és csoda-vízesések

A közeli Aninai-hegységben (Munții Aninei) fekvő Néra-völgye (Valea Nerei) rengeteg természeti kincset rejteget a látogatók számára. A kristálytiszta vízfolyások, a zöldellő erdők és az érdekes mészformációk hétköznapi látványnak számítanak a Bánsági-hegyek eme részében. A Bég patak mentén haladva, a Bég Kempingtől mindössze 25-30 percnyi sétára egészen hihetetlen színekben pompázó állóvíz (Lacul Ochiul Beiului) tűnik fel. A körülbelül 15 méter átmérőjű dolina-tó lényegében egy karsztforrás, mely mészköves környezetének köszönhetően türkiz színben tündököl és télen sem fagy be, hiszen állandóan táplálja a földalatti forrás . 

11 néra völgye bég szeme tó.jpg

A Torockói-hegység kevésbé ismert kincsei

Torda (Turda) és Topánfalva (Câmpeni) között szinte félúton, a műút mellett megpillantható a Sipote vízesés (Cascada Șipote) legalsó szakasza, mely az Aranyosba folyik. A vízesésnek van egy látványosabb, felső szakasza is, mely egy órás túrázással érhető el Alsószolcsvából (Sălciuia de Jos) kiindulva. 

Alsószolcsváról Búvópatak (Sub Piatră) irányába haladva máris kirajzolódik a Torockói-hegység nyugati oldala. A település központjába megérkezve jól kijelölt gyalogos úton juthatsz el az Szolcsvai búvópatak barlangjához. A barlang több mint két kilométer hosszúságú, bejárása azonban csak tapasztalt barlangászok társaságában és teljes barlangász felszereléssel lehetséges.

A Torockói-hegység (Munții Trascăului) szívében elhelyezkedő Remetei-sziklaszoros (Cheile Râmețului) látványos mészkövek uralta szurdokvölggyel kecsegteti a látogatókat. A pataktúrák szerelmesei imádni fogják a Remetekolostor (Valea Mănăstirii) faluból induló, kék kereszttel ellátott útvonalat. A jelzés néhol a patak szélén levő keskeny ösvényeken visz végig, mészkő kapuk alatt és egymáshoz közel fekvő sziklafalak közt kanyarogva. 

12 sipote.jpg

Körutazás Bélavárán

Bélavára (Belioara) mészkőszirtjei mindössze másfél órás autóútra találhatóak a Kincses várostól dél-nyugati irányban. A Gyalui-havasok (Munții Gilăului) déli peremén elterülő természeti látványosságot egy 5-6 órát igénybe vevő körútszerű túraútvonalat követve járhatod be. Az útvonal nem túlságosan megerőltető, viszont annál impozánsabb és mindenképp megér egy egynapos kirándulást. . 

13 belavara.jpg

Forrás: https://www.csendeletmagazin.com/cikkek/erdelyi-latnivalok-2

Leave A Comment