• Home
  • Identitáserősítő gyerektábor Nyárádmagyaróson

Identitáserősítő gyerektábor Nyárádmagyaróson

Egyhetes honismereti táborban vett részt múlt héten a magyarósi iskolában a budapesti Kolping Katolikus Általános Iskola, Gimnázium és Sportgimnázium diákcsapata. Idén kimondottan hegyvidéki környezetben töltötték napjaikat a vendégek, és maradandó élményekkel tértek haza.

A két tanintézmény 2013-ban létesített kapcsolatot, a következő évben pedig alá is írták a testvériskolai megállapodást, amelynek alapelve az, hogy a magyar nemzeti kultúra következetes integrációja nélkül nincs erdélyi kultúra, de az erdélyi kultúra nélkül sincs magyar nemzeti kultúra és lelkiség. A bekecsalji iskola számára nagyon fontos, hogy olyan majdani felnőtteket neveljen, akik ismerik a történelmüket, erős nemzeti öntudattal rendelkeznek, hogy elsőrendű állampolgárokként tudjanak megmaradni szülőföldjükön, és ők is ilyen gyerekeket neveljenek majd. Ezért választottak anyaországi testvériskolát, amellyel közös programok révén szoros kapcsolatokat létesíthetnek, megismerhetik egymás szokásait, együtt ápolhatják közös anyanyelvüket és minőségi oktatási programokat valósítanak meg.

Az anyaországiak az ismerkedés, témafelvezetés után hamar ráhangolódtak a táborra, így már székelyföldi körútra indultak, Farkaslaka nevezetességei és a Mini Erdély Park után Székelyvarságon kötöttek ki, ahol egy napot töltöttek, harmadik nap Parajd és Szováta mondáit ismerték meg, csütörtön a Bekecs-tető volt az úticél, este pedig tábortűz, népdal és tánc volt a programban, ugyanis pénteken már csak falubeli látogatásokra, a vetélkedők és a tábor értékelésére maradt idő a vendégek hazaindulása előtt.

Minden gyerek nagyon lelkesen dolgozott és tanult a hét alatt, és a foglalkozásokat idén már az iskola volt diákjai szervezték. Egyikőjüktől megtudtuk: a legkedvesebb feladat és játék a harácsolás volt, amelynek lényege, hogy a lehető legkreatívabban lássák a világot. A diákcsapatok naponta különböző legendákhoz, mondákhoz kapcsolódó feladatokat kaptak, amelyekre fényképek vagy kisfilmek révén kellett megoldást, választ, eredményt bemutatni, és nem kimondottan a pontos választ, hanem a kreatív megoldásokat pontozták a szervezők, de kaptak a csapatok viccesebb feladatokat is, például a Medve-tónál a Hat tyúk tavát mellett megjeleníteniük székely elemekkel és Csajkovszival. A mai fiatalok már nem tudnak “szépen” gondolkodni, de ezúttal öröm volt látni, hogy milyen jól és élvezetesen oldották meg a diákok a feladatokat – mondta el Iszlai Beáta Kata.

Az anyaországi iskolából nemcsak a diákok, hanem a pedagógusok is szívesen érkeznek ide. Honesz Hajnalka Kolozsváron született, 1990 után telepedett át Magyarországra, s ezért ahogy alkalma adódott idejönni, azonal elfogadta a felkérést. Társa, Jófejű Anikó az elmúlt években a budapesti programok szervezésével foglalkozott, 2019-ben járt először a Bekecsalján, és nem kérdés azóta, hogy visszatér-e ide. Itt tiszta szívvel, hatalmas szeretettel fogadják őket, ezért a diákok már a hazaúton a következő évi programokat tervezik, és nagyon várják a viszontlátást a magyarósi társaikkal. A pedagógusok számára is a gyerekek közös öröme jelenti a maradandó élményt, a kezdeti tartózkodó percek után annyira hamar egymásra hangolódtak a két iskola diákjai, mintha együtt nőttek volna fel. Nem jelentett gondot az, hogy más élettérből érkeztek, és nagyon kitartóan dolgoztak azért, hogy a hegyvidéki kirándulásokon lépést tartsanak a többiekkel.

A két iskola küldöttségei évente kétszer találkoznak egymással, a nyári vakáció elején a budapestiek utaznak Magyarósra, a bekecsaljiak augusztusban viszonozzák a látogatást, ilyenkor a vendéglátóik a főváros felfedezésének és a nemzeti ünnep örömteli pillanatainak élményével próbálják meghálálni azt, amit itt kapnak.

Nyárádmente Kistérségi Társulás

Leave A Comment