• Home
  • Nyolc idilli panzió, amelyet Erdélyben járva muszáj felkeresni

Nyolc idilli panzió, amelyet Erdélyben járva muszáj felkeresni

Örömteli hír, hogy Erdélyben egyre több helyen jelennek meg a régi épületekből kialakított, hangulatosan berendezett panziók, amelyek jelentős részét rusztikus stílusú, az erdélyi népi hagyományokat autentikusan idéző szálláshelyek teszik ki.

Kálnoky Vendégházak, Miklósvár

Székelyföld legkülönlegesebb szálláshelyei közé tartoznak a Kálnoky család által fenntartott, autentikus, erdélyi vendégházak. A vidéki kúriák stílusában berendezett, színes cserépkályhákkal és festett bútorokkal ékesített szobák jelentős részben nyugat-európai vendégeket vonzanak. A falu legfontosabb attrakciója a Kálnoky család álomszépen rendbehozott későreneszánsz kastélya, de a nagyvárosokból érkezők számára különleges élményt nyújt az is, hogy belekóstolhatnak a vidéki élet romantikájába, amibe a lovaskocsikázástól a helyi kézműves mesterségek megismeréséig sok minden beletartozik.

noky Vendégházak Miklósvár

Gyimesi Skanzen Panzió, Gyimesközéplok

Ez az egyik legkülönlegesebb szálláshely Székelyföldön, olyan mintha valóban egy skanzenben szállnánk meg. A Gyimesek falvaiból érkezett, régi bútorokkal berendezett parasztházak, a csordogáló patak, a legelésző birkák, a kápolna, az apró néprajzi gyűjtemény és a csűrben tartott rendezvények idilli környezetet biztosítanak az erdélyi népi kultúrára kíváncsi vendégek számára. A komfort miatt sem kell aggódni, a fürdők modernek, a házakat lehet fűteni, és étkezést is kérhetünk. 

Gyimesi Skanzen Panzió Gyimesközéplok

Deáky Panzió, Gyimesbükk

Idilli szálláslehetőséget kínál Deáky András gyimesi csángó stílusban felépített, tüneményes faházakból álló panziója. Az ezeréves határhoz közeli szálláshely már hosszú évek óta nagy sikerrel működik, az idők során egyfajta zarándokhellyé nőtte ki magát. A húsvéttól októberig nyitva tartó panzió programjai közül a legnagyobb sikernek a zenés csángó mulatság és lakoma örvend, amelyen helyi zenészek segítségével mutatják be a csángó hagyományokat. Népszerűek a panzió által szervezett kirándulások is: a vendégek vezetővel végigjárják a közeli ezeréves határ megmaradt határköveit, vagy lovasszekérrel felkeresik a pásztorok lakhelyéül szolgáló esztenákat, ahol kóstolót is kaphatnak a helyben készített sajtból. 

Deáky Panzió Gyimesbükk

Károly herceg vendégházai, Zalánpatak

Károly herceg székelyföldi vendégházaiban nincs semmi hivalkodó luxus, sokkal inkább a székely paraszti kultúra 20. századi giccsektől mentes, idealizált képe jelenik meg előttünk, hibátlan ízléssel, tökéletes arányérzékkel. A 2010-ben kialakított birtok három épületében vendégszobákat adnak ki, míg a negyedikben konyha és étkezőhely kapott helyet. A szobákat autentikus erdélyi bútorokkal, meleg színekkel, rendkívül hangulatosan rendezték be. A vendégek főként Nyugat-Európából érkeznek, különféle programokat szerveznek számukra, például szekértúrán vehetnek részt, lovagolhatnak, vagy aki szeretné, még medvelesre is elviszik. Természetesen Károly herceg maga is minden évben eltölt néhány napot zalánpataki birtokán. 

Zalánpatak

Kertiház Panzió, Homoródalmás

A különlegesen szépen berendezett szálláshelyet egy 1837-ben épült parasztházban alakították ki, rusztikus stílusban. A panzióhoz tartozó sajtműhelyben kecske-, juh- és tehéntejből készült, ízletes sajtokat kóstolhatunk, ugyanakkor a szálláshely kiváló választás a Vargyas-szorost Homoródalmás irányából bejáró kirándulók számára is. 

Kertiház Panzió Homoródalmás

Csipkeszeg Bed & Breakfast, Szék

Szék ma már messze földön híres lakója a Hollandiából ide települt Michel van Langeveld, vagy ahogyan a helybéliek hívják „Holland Mihály”, aki feleségével, Erzsikével együtt felvállalta a széki kulturális örökség, főként néptánc ápolását, megőrzését. Az úriember az elmúlt években egy egész kis birodalmat hozott létre: megvásárolta az eredeti csipkeszegi táncház épületét, újraindította a táncházat, és a közelben Szék egyik legeredetibb szálláshelyét alakította ki, köztük egy igazi széki bútorokkal berendezett régi parasztházat. Holland Mihály házát Csipkeszeg főutcáján a magyar és holland zászlóról, illetve a több száz darabból álló csizmagyűjteményéről ismerhetjük fel. 

Csipkeszeg Bed & Breakfast, Szék

Village Hotel, Bréb

Ezt a négy régi faházból álló panziót egy Máramarosba szerelmes angol hölgy vezeti. A szálláshely elbűvölő, a vendégházak között patak csordogál, az udvaron tyúkok rohangálnak, a házakat és a bennük lévő régi bútorokat kedves népi motívumok díszítik. A vendégek helyben organikus ételeket fogyaszthatnak, este pedig egy helyi román családnál vacsorázhatnak vagy kipróbálhatják a falu vendéglőjét, a Local Food & Gardent. 

Village Hotel Breb

Pensiunea Casa Traditionala Borlean, Farkasrév

Ha Máramarossziget közelében szeretnénk megaludni, válasszuk ezt a patinás faházakból álló, szőttesekkel és csergékkel berendezett szobákat kínáló szálláshelyet. A vendéglátó család az egyik házban lakik, az édesapa helyben ikonfestéssel foglalkozik, az érdeklődő vendégeket pedig „Bonjour, enchanté”-val köszönti.

Pensiunea Casa Traditionala Borlean Vadu Izei

keletnyugat.hu

Leave A Comment