• Home
  • Pénteken kezdődött a Nyisztor György-emlékév a magyarországi románság bölcsőjében

Pénteken kezdődött a Nyisztor György-emlékév a magyarországi románság bölcsőjében

Nyisztor György-emlékévvé nyilvánította az ideit Méhkerék önkormányzata, amely 2026-ig tartó programsorozatot állított össze a helyi kulturális értékek megőrzése, bemutatása céljából – tájékoztatta az önkormányzat szerdán közleményben az MTI-t.

Mint írják, Méhkerék mint a hazai románság bölcsője, elkötelezett a nemzetiségi hagyományok, a kultúra ápolása iránt.

Nyisztor György a hazai románság kulturális kincsét, a néptáncot szerte az országban és a határokon túl is képviselte, nemzetiségi népművészetért Magyarországon elsőként kapta meg 1972-ben a Népművészet Mestere elismerést.

Május 6-án, születésének 100. évfordulója alkalmából emléktábla-koszorúzás mellett egy fotókiállítással, egy szakmai fórummal és záróakkordként néptáncműsorral készültek a helyi művelődési házban. A fórumon felszólalt mások mellett Sebő Ferenc, a táncházmozgalom egyik elindítója és Zsuráfszky Zoltán táncművész és koreográfus is.

Az idei programsorozat főbb eseményei augusztus 20-án, Nyisztor György népművészet mestere elismerésének 50. évfordulója; valamint október 20-án, a néptánccsoport mellett az énekkart és a színjátszókört is magába foglaló Méhkeréki Kultúrcsoport megalakulásának 75. évfordulója alkalmából lesznek Magyarország legnagyobb román többségű településén.

December 8-án pedig harminc éve lesz, hogy megalakult az első és azóta is folyamatosan működő méhkeréki civil szerveződés, a Méhkeréki Románok Egyesülete, amelynek legfontosabb célja a román nemzetiségi hagyományok, kultúra és értékek ápolása, továbbörökítése – írják.

A község arculatára is hatást gyakorló, elismert személyiségekhez köthető események önállóan is kiemelkedő jelentőséggel bírnak, azonban figyelembe véve a közöttük lévő szoros összefüggéseket, az egymásra épülő, egymást segítő kapcsolódási pontokat, a település önkormányzata úgy döntött, hogy egy többéves programsorozattal, egységes rendszerben kezeli a megemlékezéseket, az azokra való felkészülést és lebonyolítást – teszik hozzá.

Így a település 2023-ban Vasile Gurzau mesemondó születésének 125. évfordulójára emlékezik, aki 1963-ban, a méhkeréki közösség tagjai közül elsőként részesült Népművészet Mestere elismerésben.

2024-ben lesz a 90. évfordulója annak, hogy Teodor Pátcasiu révén elkészült Méhkerék első összefoglaló monográfiája.

2025-ben lenne 100 éves Kovács Tivadar prímás, a népművészet mestere, aki a méhkeréki népzene virtuóza volt, és jelentős hagyomány-átörökítő tevékenységet végzett. Olyan ritka hagyomány képviselője volt, ami az évszázados múlttal rendelkező műzenei technika maradványa.

2026-ban lenne 100 éves Duló György pedagógus, kulturális szervező, a település román nemzetiségi hagyományainak és értékeinek elkötelezett gyűjtője és őrzője, akinek a nevéhez fűződik a Méhkeréki Kultúrcsoport megalapítása és 20 éven át tartó vezetése, valamint egy nagy jelentőségű dokumentáló- és gyűjtőmunka – közölte az önkormányzat.

MTI

Leave A Comment

*

code