• Home
  • PNRR projekt 18,6 millió lej értékben: Digitalizált ökológiai szigetek építése Marosvásárhelyen 

PNRR projekt 18,6 millió lej értékben: Digitalizált ökológiai szigetek építése Marosvásárhelyen 

A marosvásárhelyi városi tanács mai azonnali ülésén jóváhagyta a Digitalizált ökológiai szigetek építése Marosvásárhelyen című projekt megvalósítását. Így a helyi tanácsosok szavazata alapján Soós Zoltánt Marosvásárhely polgármesterét jelölték, hogy képviselje az önkormányzatot a Környezetvédelmi, Vízügyi és Erdészeti Minisztériummal (MMAP) való kapcsolattartásban annak a projektnek a megvalósítása során, amely 200 marosvásárhelyi helyszínt fog kialakítani és felszerelni öko-szigetekkel. Ezek az öko-szigetek 5 konténert fognak tartalmazni az 5 hulladékfrakció számára, mégpedig: biológiailag lebomló, maradék, üveg, műanyag/fém, papír/karton. Minden egyes öko-sziget legalább 200 lakost/lakást szolgál majd ki, így a finanszírozás keretében 200 darab belépőkártyát biztosítanak.

Befektetési célok:

– a szelektív hulladékgyűjtés növelése a hulladéktermelőktől (állampolgároktól);

– az újrahasznosítható anyagok (papír, karton, műanyag, fém, üveg) újrahasznosításának növelése;

– a biológiailag lebomló hulladék mennyiségének akár 65%-os csökkentése.

A digitalizált öko-szigetek közvetlen hatást gyakorolnak a közösségre, és a következő előnyökkel járnak:

-tisztább közösség;

-csökkentett hatás a közegészségügyre;

-kellemesebb látvány;

-a kellemetlen szagok megszüntetése;

-a kóbor állatok, rágcsálók és rovarok jelenléte a szigetek közelében drasztikusan csökken;

-sokkal kisebb helyet foglalnak el, mint a hagyományos konténerek;

-újrahasznosítható anyagok visszanyerése és nyersanyaggá alakítása.

Az öko-szigetek védve lesznek a vandalizmus és az illetéktelen hozzáférés ellen, digitalizált belépési lehetőséget biztosítanak a regisztrált személyek számára, és információt gyűjtenek a begyűjtött hulladék mennyiségéről és típusáról, valamint a hulladékot a konténerekbe helyező személyekről. Ez egyúttal segít megvalósítani a “fizess azért, amit eldobsz” gazdasági elvét. Ennek az elvnek az a célja, hogy a hulladéktermelőket arra ösztönözze, hogy saját háztartási fogyasztásukat úgy alakítsák át, hogy a lehető legkevesebb hulladékot juttassák vissza a szennyvízelvezető rendszerbe, elkülönítve, hogy az általuk fizetett havi számlák a lehető legalacsonyabbak legyenek. 

A Digitalizált ökológiai szigetek építése Marosvásárhelyen elnevezésű projekt maximális támogatható értéke a 200 digitalizált ökológiai sziget építésére körülbelül 18,6 millió lej, áfa nélkül. A projekt az Országos Helyreállítási Terv (PNRR) részét képezi, és a Környezetvédelmi, Vízügyi és Erdészeti Minisztériumhoz nyújtják be finanszírozásra.

Kül- és belföldi kapcsolatok osztálya