• Home
  • Potápi: európai mércével egyedülálló építkezés valósulhatott meg az elmúlt 12 évben a Kárpát-medencében

Potápi: európai mércével egyedülálló építkezés valósulhatott meg az elmúlt 12 évben a Kárpát-medencében

anews Banner

Budapest, 2022. március 28., hétfő (MTI) – Európában egyedülálló építkezés valósulhatott meg az elmúlt 12 évben: óvodák, iskolák, kulturális intézmények, sportlétesítmények, templomok, egyházi közösségi terek épültek vagy újultak meg a Kárpát-medencében – mondta Potápi Árpád János államtitkár hétfőn, a „Jövőt építünk” pályázat eredményhirdetésén, a Várkert Bazárban.

 A Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára a Kárpát-medencében 2010 óta a magyar kormány támogatásával épült, mintaértékű bölcsődei, óvodai létesítmények, épületek építészeit elismerő pályázat díjkiosztóján hozzátette: ezekben az új vagy megújult épületekben a hagyomány találkozik a 21. századi technológiával és elvárásokkal.


 Mint mondta, ilyen mértékű megújulásra csak a 19. század végén, a 20. század elején volt példa.


 A Kárpát-medencei bölcsőde- és óvodafejlesztési programban mintegy 900 óvoda, bölcsőde épült, újult meg a külhonban. A programban nyújtott támogatásoknak köszönhetően több régióban, a Felvidéken és Kárpátalján nőtt a magyar óvodai oktatásban részt vevő gyerekek száma, a külhoni magyar régióban több mint 100 ezer kisgyermeket bízhatnak jól képzett pedagógusokra a szüleik – sorolta.


 A pályázat ötletadója, Lévai Anikó, a miniszterelnök felesége arról beszélt, körülbelül háromezer gyermekintézmény épült az elmúlt években nemcsak állami, de egyházi vagy céges adományokból. Megjegyezte, sok magyar család, magyarul beszélő kisgyermek lelt ezekben második otthonára, tanult, játszott, írt anyanyelvi környezetben.
Kiemelte a kora gyermekkori fejlesztés fontosságát, az első ezer nap jelentőségét. Mint mondta, a bölcsődék és óvodák nem csupán épületek, tégla és habarcs, beton és cserép, hanem közösségek, a magyar családok megmaradásának zálogai is.
 Lévai Anikó szeretné, ha sok hasonló gyermekintézmény épülne, ezáltal az édesanyának ne kelljen választania a gyermek és a munka között. Az országnak családokra, a családoknak gyerekekre, a gyerekeknek pedig óvodára van szükségük – mondta.


 A nemzetpolitikai államtitkárság februárban hirdette meg a Jövőt építünk felhívást, amelyre magyarországi és külhoni építészek jelentkezhettek. A pályázat célja az volt, hogy díjazzák és megismertessék a közvéleménnyel. A bírálóbizottság hat díjat és 22 fődíjat ítélt oda. A nyertes pályázatokat ötszázezer és kétmillió forint közötti összegben pénzjutalomban részesítették.

MTI
    

anews Banner

Leave A Comment

*

code