• Home
  • Románia az utolsó helyen áll az EU-ban a felsőfokú végzetséggel rendelkezők arányát tekintve

Románia az utolsó helyen áll az EU-ban a felsőfokú végzetséggel rendelkezők arányát tekintve

Tavaly az Európai Unió 25 és 34 év közötti lakosságának 41%-a rendelkezett felsőfokú végzettséggel; e tekintetben Románia az utolsó helyen áll – derül ki az EU statisztikai hivatalának (Eurostat) kedden közzétett adataiból.

Az EU tagállamai célul tűzték ki, hogy 2030-ra 45 százalékra növeljék a felsőfokú végzettséggel rendelkező 25-34 éves uniós lakosság arányát, ehhez képest Romániában tavaly a 23 százalékát tette ki a lakosságnak az ilyen szintű végzettséggel rendelkezők aránya. Alacsony volt még az arány Olaszországban (28%) és Magyarországon (33%).

Az uniós országoknak azonban csaknem fele – Luxemburg, Írország, Ciprus, Litvánia, Hollandia, Belgium, Franciaország, Svédország, Dánia, Spanyolország, Szlovénia, Portugália és Lettország – teljesítette már a célkitűzést.

Az adatokból az is kiderül, hogy a nők jelentősebb arányban tanulnak tovább. A 25 és 34 év közötti nők 47 százaléka rendelkezik felsőfokú végzettséggel a férfiak 36 százalékával szemben. Bár a felsőfokú végzettséggel rendelkező férfiak aránya nőtt az elmúlt tíz évben, a növekedés üteme lassabb volt, mint a nők esetében.

Jelentős különbség van e tekintetben a generációk között is. 2021-ben a 25 és 54 év közötti EU-s lakosság 37 százaléka rendelkezett felsőfokú végzettséggel, míg ez az arány az 55 és 74 év közöttiek körében csak 22 százalékos volt.

AGERPRES

Leave A Comment

*

code