• Home
  • Turistaösvényeket zártak le Bálványoson a medvék miatt

Turistaösvényeket zártak le Bálványoson a medvék miatt

A Kovászna megyei hegyimentő-szolgálat a medvék fokozott jelenléte miatt ideiglenesen lezárt három túraösvényt Bálványos környékén.

Leonid Moscviciov, a hegyimentő-szolgálat vezetője arról számolt be, hogy a medvék nagy száma miatt Bálványos környékén több túraösvényt (a kék ponttal jelzett, Buffogó fürdőhöz vivőt, a piros ponttal jelzett, Mária fürdőhöz vezetőt és a piros háromszöggel jelölt, az Apor lányok feredőjéhez vezetőt) is kénytelenek voltak lezárni, és ezeken a nagyvadakra figyelmeztető táblákat kihelyezni. Hozzátette, a közeljövőben valószínűleg más túraösvények esetében is hasonlóan kell eljárniuk, többek között Sugásfürdő környékén. R

áduly István Kovászna megyei prefektus arról tájékoztatott, hogy az év eleje óta 181 medvetámadást jegyeztek a megyében haszonállatok ellen. Az első félévben a gazdák 88 kártérítési iratcsomót nyújtottak be összesen több mint 270 ezer lej értékben. Két esetben a nagyvad emberre támadt, de szerencsére az illetők túlélték a támadást – mondta a prefektus. A prefektus megemlítette még, hogy a Kovászna megyében élő medvék pontos száma nem ismert, de becslések szerint körülbelül 2000 nagyvad él itt. Idén 13 engedélyt kértek veszélyes medvék kilövésére Kovászna megyében, és 10-et hajtottak végre.

Agerpres