• Home
  • Újraindul a termelés az Azomureș vegyipari kombinátban

Újraindul a termelés az Azomureș vegyipari kombinátban

Az Azomureş vegyipari kombinát kedden bejelentette, hogy újrakezdi a műtrágya- és ipari nyersanyag-termelést, de amíg nem kap megerősítést a kormánytól a támogatást illetően, addig nem fog teljes kapacitáson dolgozni.

Az Azomureş közleménye szerint május elején indul újra a műtrágya és ipari nyersanyagok termelése.

A vállalat emlékeztet, hogy 2021. december 17-én döntöttek a műtrágyagyártás ideiglenes szüneteltetéséről a földgázpiac ingadozásai miatt. Ezt követően az Azomureş az európai műtrágyagyártókat tömörítő Fertilizers Europe szövetséggel közösen többször felhívta az Európai Unió és a kormány figyelmét, hogy az energiaválság krízist eredményezhet a műtrágya- és az élelmiszerellátásban. Az Európai Bizottság áprilisban teremtett jogi keretet a mezőgazdaság szempontjából alapvető fontosságú vállalatok megsegítéséhez, Lengyelország és Németország már jelentős támogatási csomagokat ajánlott fel a műtrágyagyártóknak.

A román kormány még ‘semmi konkrétumról nem döntött’, de az energiaügyi, a gazdasági és a mezőgazdasági minisztérium konzultál az ágazat szereplőivel egy támogatáscsomag kidolgozása érdekében. Ennek köszönhetően az Azomureş részlegesen újrakezdi a működését, de a földgázellátásban fennálló problémák miatt műtrágya ára emelkedik – olvasható a közleményben.

Harri Kiiski, az Azomureş vezérigazgatója úgy nyilatkozott, hogy amíg nem kapnak a kormánytól megerősítést a támogatási csomagot illetően, addig ‘óvatosak’ maradnak, és nem működnek teljes kapacitáson.

A vállalat tájékoztatása szerint normál üzemi körülmények között a kombinát éves termelése 1,6 millió tonna műtrágya, amelynek 75%-át a romániai mezőgazdasági termesztők használják fel. Ugyanakkor ipari nyersanyagot (karbamidot és melamint) is szállít az ország több gyára számára.

AGERPRES

Leave A Comment

*

code