• Home
 • Ünnepélyes keretek között avatták fel a balavásári ravatalozót

Ünnepélyes keretek között avatták fel a balavásári ravatalozót

„Szeretettel üdvözlöm Kovács Levente alelnök urat, a Maros Megyei Tanács alelnökét, a Tisztelendő urakat, önkormányzati képviselőket, a sajtó képviselőit  és minden kedves jelenlévőt, a sokak számára várt balavásári ravatalozó avató ünnepségén!

Egy sok évvel ezelőtt megfogalmazódott igény vált most valóra. Kellett egy hely, melynek rendeltetése, hogy felváltsa az első szobát. Hiszen egy olyan helyről van szó, ahol az élet találkozik a halállal, a fájdalom a vígasszal, egy utolsó állomáshely elhunyt szeretteinknek, a búcsú és az elengedés szentélye.

Lassan kihalófélben van a temetés hagyománya is, hanyatlik a halottkultuszunk, pedig régen ezek a hagyományok segítettek a gyászolóknak a fájdalom feldolgozásában.

Sokszor nem szavakkal, hanem egy érintéssel, a jelenlétünkkel tudjuk leginkább éreztetni velük, hogy nincsenek egyedül és talán ez a leghatékonyabb segítség! Legyünk a gyászolók mellett, jöjjünk közéjük, erre az alkalomra teremtettünk lehetőséget a ravatalozó megépítésével!

Balavásár élő példája annak, hogy több nemzet, több felekezet élhet békében egy erős közösséget alkotva. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint  a mellettem álló 4 felekezet képviselőinek jelenléte. Legyen ez a hely mindannyiunk búcsúzási helye vallási és nemzeti hovatartozástól függetlenül, építsük együtt, közösen halotkultuszunkat, és közben építsük, erősítsük faluközösségünket!

A ravatalozó építésének gondolata már sok évvel hivatalba lépésem előtt megfogalmazódott. Több helyszín is szóba jött, végül itt, a községi temetőben épült fel ez az impozáns építmény, amit a hivatalba lépésem első napjaiban, még 2020 októberében átvettünk a kivitelezőtől. Ennek fényében kijelenthetjük, hogy az épület megálmodásáért és építéséért az elődömnek, Sagyebó Istvánnak és csapatának tartozunk hálával. 

Még 2020 decemberében elkészült a támfal egy része, majd 2021 ben és az idéni év folyamán a bekötőút aszfaltozása, a tereprendezés, a parkolóhelyek kialakítása és legutoljára az E60 as főútra vezető bekötőút, amely nagyban megkönnyíti majd az összeköttetést a református temetővel!

Ez az épület Balavásár fejlődésének egyik pillére, hisz egy reális igénynek, szükségletnek a megvalósulása, melyet reményeink szerint sok más fog követni. Rengeteg tervünk és több megnyert pályázatunk is van Balavásáron:

 • ​A Kultúrotthon felújításán az utolsó simításokat végzik, 
 • A csatornahálózat kiépítése, ha akadozik is, de igyekszünk megoldásokat találni és reményeink szerint tavaszra üzemképes lesz a rendszer, 
 • A napokban pályázatot nyertünk a vízhálózat kiépítésére Balavásáron és Kenden.  Kihasználva az alkalmat, hogy jelen van az elnök úr is, a község

nevében meg szeretném köszönni az ivóvíz hálózat kiépitésében való közbenjárását és útmutatásait, hisz ez a projektünk a községünk legsürgetőbb problémája, a csapadékhiány miatt rengeteg kút kiszáradt és háztartások maradtak víz nélkül. 

Elbírálás alatt van:

 • az orvosi rendelő felújítása, 
 • a hivatal székhelyének modernizálása, 
 • egy modern piac csarnok építése, 
 • bölcsőde építése, 
 • a Balavásári iskola teljes felújítása. 

Tervezési fázisban van:

 • a közvilágítás modernizálása és
 • egy bicikliút építése Balavasar és Kend közt, 

Saját forrásból zajlik az óvoda tetőcseréje, új csoporttermek kialakítása és a hosszított program beindítása!

Mindezek a munkálatok és pályázatok nem valósulhattak volna meg az RMDSZ megyei vezetőségének segítsége, a helyi tanácsosok támogatása, az önkormányzat munkaközösségének kitartó munkája és a község lakóinak kitartása és támogatása nélkül, amiért most szeretnék köszönetet mondani mindannyiuknak. Köszönöm, hogy kitartottak, hogy hittek es hisznek bennünk. Együtt közösen összefogással  még sok mindent el fogunk érni! 

Végezetül egy idézettel zárnám, ami az én hitvallásom is:

“Csak vándorok vagyunk ezen a földön, építünk, hogy pillanatnyi ideig élvezhessük, de azért építünk, hogy akik utánunk jönnek, nekik könnyebb legyen”.” – hangzott el a balavásári ravatalozó avatóján, Varga Adorján polgármester beszédében.