Popicele, o ramură sportivă de top în Mureș 

 

 

 

 

De-a lungul timpului, echipa a cucerit numeroase titluri naționale și internaționale, având un palmares impresionant. Au existat momente când formația feminină Romgaz Electromureș Tîrgu Mureș a fost cea mai bună din lume… Per total, în ultimii 30 de ani, echipa feminină de popice Electromureş Romgaz Tîrgu Mureş a cucerit aproximativ 40 de titluri: campionate naționale, cupe mondiale, ligi ale campionilor…  

 

 

 

 

La sfârșitul anului trecut au fost premiați cei mai buni sportivi mureșeni ai anului 2018, în cadrul unei gale festive organizată de Direcția Județeană de Sport și Tineret Mureș. Dacă cel mai bun sportiv al anului 2018, canotorul Constantin Cristi Hîrgău, de la CS Mureșul Tîrgu Mureș, antrenat de Claudia Balint, a fost prezentat de către ziarul Punctul în luna decembrie, în prezentul număr vă invităm să citiți un scurt interviu cu antrenorul István Orosz, care coordonează cea mai bună echipă a județului Mureș în 2018 – Romgaz Electromureș Tîrgu Mureș (popice fete). 

Secția de popice a Romgaz Electromureș a fost înființată în anul 1950. În anii ’90, din cauza unor chestiuni organizatorice, se hotărăște desființarea echipei de băieți, astfel continuându-se activitatea cu echipa de fete, care activează în Campionatul Național și este una dintre cele mai emblematice echipe de gen din România. De-a lungul timpului, echipa a cucerit numeroase titluri naționale și internaționale, având un palmares impresionant. Au existat momente când formația feminină Romgaz Electromureș Tîrgu Mureș a fost cea mai bună din lume… Per total, în ultimii 30 de ani, echipa feminină de popice Electromureş Romgaz Tîrgu Mureş a cucerit aproximativ 40 de titluri: campionate naționale, cupe mondiale, ligi ale campionilor…  

 

În 2018 au câștigat tot ce se putea  

 

În 2018, jucătoarele de la Romgaz Electromureș (antrenate de Orosz István și Seres József) au câștigat cam tot ce se putea pe plan intern – Campionatul și Cupa – iar pe plan extern au avut o evoluție respectabilă, dovedindu-se din nou una dintre cele mai bune echipe de popice din lume. De exemplu, în primăvară au obținut argintul în Liga Campionilor la popice. Apoi la Cupa Mondială 2018, competiție rezervată formațiilor campioane naționale, popicarele mureșene s-au clasat pe poziția a șasea.  

 

Un club cu mulți sportivi 

 

Reporter: De când antrenați această echipă de popice? 

István Orosz: Această echipă, ca antrenor principal, o antrenez de 3 ani. Înainte am fost aproximativ 6 ani antrenor secund. 

Rep.: Din câți membri e formată echipa? 

I.O.: Echipa cuprinde mai multe sportive. Dar la concurs participă 10 sportive din care 6 jucătoare intră pe teren. Avem două jucătoare de rezervă. Iar pe plan internațional mai avem în plus alte două jucătoare pentru că se poate face schimbare tactică, adică pot introduce o jucătoare pentru a induce în eroare echipa adversă. 

Rep.: De câte ori vă antrenați săptămânal? 

I.O.: De 3 – 4 ori săptămânal, în funcție de calendarul sportiv. 

Rep.: Cum recrutați noi jucătoare? 

I.O.: Participăm la selecții, de exemplu prin școli, la cunoscuți. În principiu, tinerii trebuie să vină, să încerce acest sport, iar dacă le place pot continua… 

Rep.: Tinerii vin ușor spre acest sport în ziua de astăzi? 

I.O.: Un pic e greu, nu se pot compara timpurile care au fost cu cele de astăzi. În prezent sunt mult mai multe tentații care-i îndepărtează pe tineri de sport, dar reușim să-i atragem pe unii… Oricum, la clubul nostru avem destul de mulți sportivi. 

Rep.: Este un sport costisitor? 

I.O.: Nu sunt cheltuieli așa de mari ca la alte sporturi. Dacă vine cineva care performează la noi, nu trebuie să plătească nimic. Clubul suportă și deplasările și celelalte cheltuieli. 

 

Un an foarte bun 

 

Rep.: Cum ați primit vestea că Romgaz Electromureș a fost aleasă cea mai bună echipă din Mureș în 2018? 

I.O.: Nu am făcut calcule că suntem sau nu favoriți. Atât pot să zic că am încheiat un an foarte bun. Singurul regret este că la Cupa Mondială din toamnă nu am reușit să ne calificăm între primele 4 echipe. În rest, sunt mulțumit de evoluția echipei. 

Rep.: E prima dată când ați obținut premiul de echipa anului în Mureș? 

I.O.: De când sunt antrenor principal, da, este prima dată când am obținut premiul de echipa anului. 

Rep.: Ce reprezintă pentru dumneavoastră ca antrenor un astfel de premiu? 

I.O.: Este o satisfacție enormă. Ni s-au recunoscut eforturile deoarece, după cum ziceam, am avut un an foarte bun. Am câștigat Cupa României, am câștigat Campionatul și am avut o evoluție foarte bună pe plan internațional. Din păcate,  la Cupa Mondială am ieșit abia pe locul 6. Pe plan internațional e greu. Sunt opt echipe de top și astfel este foarte greu să ajungi în orice competiție între primii 4 și mai ales să câștigi o medalie. 

Rep.: Ce vă propuneți pentru anul acesta? 

I.O.: Ne propunem să câștigăm din nou Cupa și Campionatul din România, iar pe plan internațional să fim între primii 4 clasați. Chiar în ianuarie vom avea a doua etapă din Champions League, la Viena. Sperăm să câștigăm. În 16 februarie vom avea returul, acasă, tot cu echipa din Viena. Sperăm să ieșim victorioși din cele două jocuri pentru a intra în play off. 

 

Titi Dălălău 

Comentează cu Facebook