Povestea europarlamentarului, la Teatru 3G din Cetate

Prima producție a Teatru 3G din stagiunea 2019-2020, spectacolul „Dincolo” de Elise Wilk, un one man show jucat de Andi Gherghe, spune povestea lui Bobi Busuioc, antreprenor onest, consilier local mai puțin onest și în final europarlamentar depistat cu deturnări de milioane de euro. O poveste care ne e, din păcate, familiară, a unui personaj care copilărește în comunism și se adaptează, într-un final, vieții ”capitaliste”. Lui Bobi Busuioc nu îi lipsește inventivitatea – inițiază un festival sătesc unde candidează pe ritmuri de hip-hop (”pune ștampila pe mine”), propune construirea primului munte artificial, pe câmp, la el în comună, iar 80% dintre localnici se specializează în meseria de salvamar, deși, evident, nu au ieșire la mare. Inventivitatea și adaptabilitatea sunt cele 2 atuuri ale personajului, ajuns în cele din urmă europarlamentar, în care recunoaștem duplicitatea discursului – între ce spunem ”la noi” și ”în afară”, indiferent că e vorba de homosexuali sau de refugiați, spre exemplu.

”Bobi Busuioc e un om care azi spune ceva, mâine altceva. Astăzi construiește un sat modern cu asfalt și toalete în case, mâine distruge asfaltul și toaletele, practic distruge tot ce el singur a clădit. Crede cu tărie în ceea ce spune și face. Chiar dacă se contrazice de multe ori. Și, la un moment dat, ajunge să creadă atât de tare în propriile utopii încât alege o cale complet greșită. Unele din faptele prezentate în <Dincolo> s-au întâmplat undeva, cândva, în România. Altele s-ar putea întâmpla cu o probabilitate foarte mare”, afirmă reprezentanții Teatru 3G.

Piesa Elisei Wilk este rezultatul unei colaborări internaționale, a cinci teatre din Europa, subiectul fiind același: un one-man-show despre un europarlamentar fictiv din țara sa.

„Țin minte că în toamna anului 2017 eram la München cu o bursă și m-a sunat Andi să mă întrebe dacă nu sunt interesată să scriu o monodramă despre un europarlamentar. Am fost de acord pentru că era ceva complet nou pentru mine, ceva diferit de tot ce scrisesem până atunci. Înainte de asta nu m-aș fi gândit niciodată să scriu despre un politician. (…) Eu lucrez în presă și am cunoscut mulți politicieni, în general sunt interesată de ceea ce se întâmplă pe scena politică de la noi, dar trebuie să recunosc că din păcate interesul pentru ceea ce se întâmpla în Parlamentul European era mai mic. Și cred că vorbesc în numele multora. Când am fost la Amsterdam anul trecut și am văzut spectacolul olandezilor, despre un eurocomisar, actrița care a interpretat personajul și în același timp a scris și textul, mi-a spus că nici ea nu știa mare lucru despre ce se întâmplă la Bruxelles, și tocmai asta a motivat-o să se documenteze și facă un spectacol despre asta.  Mi-a făcut plăcere să-l inventez pe Bobi Busuioc. Cred că are o poveste care e foarte specială și uneori pare incredibilă, dar care în același timp ar putea fi povestea oricărui politician de la noi”, afirmă Elise Wilk.

Spectacolul regizat și produs de Andi Gherghe este produs în cadrul unui proiect cofinanțat de Municipiului Târgu Mureș și Consiliul Județean Mureș, astfel că intrarea publicului este liberă.

E.G.

Comentează cu Facebook