Premieră la Teatrul Studio

afis1

În data de 17 Noiembrie 2016, începând cu ora 19:00, va avea loc la Teatrul Studio al Universităţii de Arte din Târgu-Mureș, premiera spectacolului “UN OM CA ORICARE”, de Goran Stefanovski, traducerea de Ioana Ieronim, spectacol al clasei de Masterat – Arta Actrului, Anul I, în regia d-lui Mihai Lungeanu.

Născut în 1952, Goran Stefanovski exploda la 22 de ani în prim-plan cu Jane Zadrogaz, fantezie populară cu cântec (1974), considerată piatra de hotar care a introdus în cultura macedoneană “noua sensibilitate” a ceea ce avea să fie numit postmodernism.
În 1986, Goran Stefanovski întemeiază studiile de creaţie dramatică la Universitatea din Skopje, pe care le conduce până în 1998. Goran Stefanovski “este o asemenea legendă încât studenţii au format o asociaţie care să-l onoreze.” Stabilit în Anglia, predă actualmente la Universitatea Christ Church din Canterbury, unde are şi studenţi români.
Un om ca oricare (piesa-imoralitate) din 2002 a fost inspirată autorului de cea mai cunoscută moralitate engleză, Everyman, a morality play, din secolul XV.
”Substanţa alegorică originală, dialogul omului cu moartea (creştinul preocupat de mântuirea sa), devine povestea personajelor-tip contemporane, supuse modei, trăind după reţetă. Moartea aici, se numeşte Anastasia, vorbeşte cu accent străin, e o imigrantă. Noul Everyman, pune diagnosticul moralistului asupra lumii noastre: hedonism, egoism, vid interior. În clepsidra “jocului de-a vacanţa” rolurile se întorc, omul de azi, în căutare de viaţă şi tinereţe veşnice, ajunge imun la moarte, iar moartea, devenind ea penitentul, porneşte în marea călătorie. Moartea îşi exprimă neliniştea în stilul vechii alegorii, de un farmec naiv adaptat de autor: “Vai mie, pierită-s abia mă ţin pe picioare / Mădularele sub mine mi se îndoaie / … Şi este scrisul meu întru totul ne-gata. / Cum procedez eu să cer iertare acum?” O referire la Rubliov, în piesă, pune o tuşă a metafizicului la ceea ce apare de mai multe ori în piesele lui Goran Stefanovski, direct sau indirect, ca portret al artistului.” (Ioana Ieronim)

A doua reprezentație a spectacolului ”Un om ca oricare” va avea loc în data de 24 Noiembrie 2016, ora 19:00, la Teatrul Studio.
Rezervările pentru spectacol se pot face prin e-mail la adresa rezervări@teatrulstudio.ro sau la telefon: 0736-350686.

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.