Premieră medicală la Clinica de Urologie

clinica urologie targu muresO echipă de medici din cadrul Clinicii de Urologie a Spitalului Clinic Județean Mureș, coordonată de Dr. Călin Chibelean, a realizat, în premieră la Târgu Mures, o intervenție chirurgicală de reconstrucție a vezicii urinare (enterocistoplastie de marire) cu un segment de intestine subțire, unui pacient diagnosticat cu tuberculoză urogenitală.

După un tratament corect de tuberculoză timp de 6 luni, la negativarea analizelor specifice, pacientul a rămas cu o vezică de capacitate 10-20 ml și rinichiul drept, dilatat, iar cel stâng distrus complet; ca și simptome, pacientul urina din cinci în cinci minute, nu mai dormea noaptea, pierdea urină și era în pericol de a pierde și al doilea rinichi și să ajungă la dializă.

Operația a fost realizată la începutul acestei săptămâni unui bărbat de 48 de ani. Pacientului i-a fost exclus rinichiul stâng, distrus, și i-a fost deschisă vezica de mărimea unei nuci. A fost stentat ureterul drept, s-a recoltat un segment de intestin subțire și a fost construită o neovezică (aprox 350 ml), care a fost conectată la ceea ce a mai rămas din vezica proprie. Datorită faptului că s-a păstrat baza vezicii urinare proprii, atât funcția sexuală, cât și continența urinară vor fi păstrate nealterate și după intervenția chirurgicală pacientul își va continua viața în mod normal.

Tuberculoza urogenitală poate afecta, până la distrucție, vezica, ureterele, rinichii, dar și organele genitale, adică prostata, veziculele seminale, testiculele.

Specialiștii afirmă că lipsa segmentului de intestin din circuitul digestiv (folosit la reconstrucția vezicala) practic nu are impact negativ asupra organismului în timp ce reconstituirea vezicii urinare va permite pacientului să urineze în mod natural și să aibă o excelentă calitate a vieții postoperator, fiindu-i asigurată integritatea corporală și reinserția socială usoara si rapida.

Sursa: Spitalul Clinic Județean Mureș

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.