„Primăriile au creat falimente şi trebuie oprite odată”

mora akos danielSenatorul PNL, Akos Daniel Mora, a declarat vineri, într-o conferinţă de presă susţinută la Târgu Mureş, că primăriile, prin angajarea unor lucrări fără a avea acoperire în buget, au generat falimentarea a numeroase societăţi comerciale private şi că acest lucru trebuie stopat prin modificarea Legii Finanţelor Publice. ‘Primăriile au creat falimente în avalanşă şi trebuie oprite odată (…) La nivelul instituţiilor publice, la nivelul administraţiei publice locale încercăm să forţăm o clarificare a bugetelor locale, pentru că foarte multe autorităţi locale au multe datorii. Vrem să le obligăm, într-un fel sau altul, să-şi plătească datoriile, să nu le mai rostogolească. Neplătindu-şi datoriile şi nerezolvând cerinţele de a scădea în fiecare lună soldul datoriilor cu câte 5%, dacă nu fac acest lucru nu vor mai primi acele sume de la stat, acele sume defalcate din TVA şi din impozitul pe profit. Dacă nu rezolvă plata arieratelor nu mai pot face angajamente noi de investiţii. Deci odată şi odată trebuie să ajungem în situaţia de a ştii foarte clar care sunt datoriile, cum le achităm şi fiecăruia să îi fie foarte clar în relaţia stat şi privat o predictibilitate’, a arătat Akos Daniel Mora, care este şi viceliderul grupului PNL din Senat.

Acesta a susţinut că întrucât în ultimii ani primăriile au rostogolit în permanenţă datoriile şi angajamentele, multe societăţi comerciale nu au mai facturat lucrările executate şi neplătite pentru a nu fi obligate să plătească TVA-ul aferent, iar astfel s-a ajuns în situaţia de a nu se cunoaşte cu exactitate nivelul arieratelor. ‘Se va introduce şi această obligativitate cum că nu ai voi să mai faci angajamente fără să ai sumele prevăzute în buget. Până acum se putea (…)iar acum suntem în situaţia de a plăti angajamentele făcute. Riscul este că datorită crizei economice foarte mari şi datorită faptului că mulţi agenţi privaţi nu au avut bani de TVA nu şi-au facturat toate lucrările şi toate serviciile către stat. Astfel instituţii publice şi autorităţi publice sunt în situaţia de avea arierate neştiute. Am ridicat problema la Ministerul de Finanţe, pentru că în momentul în care se reglează modalităţile de plată şi privaţii vor factura acele lucrări care astăzi nu sunt facturate. Răspunsul la această interpelare a mea a fost că s-a asigurat în rezerva Ministerului Finanţelor o rezervă prin care să se rezerve aceste tampoane de arierate neştiute în acest moment’, a spus Akos Mora.

Senatorul a făcut referire la propunerea MF ca primăriile să se poată împrumuta de la Trezorerie cu o dobândă de 5,25% pentru plata datoriilor mai vechi de 90 de zile şi vor rambursa împrumutul în cinci ani.

AGERPRES

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.