Producătorul brandului Telemea de Ibăneşti: “Neamţul nu cumpără brânza noastră”

Şi dacă aş vrea să cresc mai mult la export, nu pot pentru că neamţul nu cumpără brânza noastră, ci cumpără brânza lui.“

Producătorul de lactate Mirdatod Prod din Ibăneşti, judeţul Mureş, care deţine brandul Telemea de Ibăneşti, a vândul anul trecut produse lactate de peste 33 mil. lei (7,3 mil. euro), în creştere cu 5-6% faţă de anul precedent, potrivit reprezen­tanţilor compa­niei.

Fraţii Mircea şi David Todoran pro­cesează în fabrica de lactate din Ibăneşti circa 40.000 de litri de lapte pe zi, materie primă care provine de la fermele din zonă şi pentru care oferă între 1 şi 1,6 lei pe litru, în funcţie de cantitatea livrată, modul de colectare şi calitatea laptelui. Fabrica are o capacitate de procesare de 50.000 de litri de lapte pe zi, în două schimburi.

„Suntem prezenţi în Penny Market, Auchan, Cora, Selgros, Mega Image şi în mai multe magazine mici din ţară. Vindem atât sub brand propriu, cât şi marcă privată magazin, brandul propriu reprezentând peste 70% din producţie. Deocamdată nu avem capacitate de producţie ca să intrăm în alte supermarketuri“, a spus Mircea Todoran, unul dintre cei doi fraţi acţionari ai companiei Mirdatod Prod.

Producătorul brandului Telemea de Ibăneşti face 5% din business la export în rândul comunităţilor de români din Anglia, Germania şi Italia, potrivit repre­zentanţilor companiei. „Şi dacă aş vrea să cresc mai mult la export, nu pot pentru că neamţul nu cumpără brânza noastră, ci cumpără brânza lui. Aşa au fost instruiţi la şcoală, în media, inclusiv la biserică li se spune să ajute producătorii locali. Au o altă mentalitate în această privinţă, un mod de gândire pe care ar trebui să-l adoptăm şi noi românii“, a spus antreprenorul.

Mirdatod Prod este în curs de implementare a unui proiect din fonduri europene în valoare de 5,8 mil. euro, cu o cofinanţare de 50%, bani alocaţi de UE pentru construirea unei noi fabrici, cu o ca­pacitate de procesare de patru ori mai mare decât a fabricii în care com­pania operează în pre­zent. „Amenajăm şi reutilăm fosta fabrică de lapte din Reghin, care va avea o capacitate de procesare de 100.000 de litri în opt ore. Pregătim proiectul tehnic pe care urmează să-l depunem la AFIR, iar apoi urmează să aibă loc licitaţiile. Până la jumătatea anului 2019 sperăm să finalizăm proiectul“, a spus Mircea Todoran.

Citeste mai mult pe ZF

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Comentariile sunt închise.