Profesor distins cu “Placheta Eminescu”, la un pas de plecarea din învățământ

Profesorul dr. Mariana Gorczyka – care în acest an a primit “Placheta Eminescu” de Ziua Culturii Naţionale de la Inspectoratul Şcolar Judeţean Mureş – este la un pas de plecarea din învățământ, deși atât ea, cât și Colegiul Național “Mircea Eliade” din Sighișoara, unde predă limba și literatura română, doresc contrariul.

Mariana Gorczyka figurează între cele 11 cadre didactice cărora Consiliul de Administrației al Inspectoratul Şcolar Judeţean Mureş nu le-a aprobat menținerea în activitate ca titular în anul școlar 2019/2020, potrivit unui document postat pe site-ul instituției. Potrivit aceleiași surse, alte peste 40 de cadre didactice din Mureș au primit aprobarea de a fi menținute în activitate ca titular de la ISJ Mureș.

În cazul profesorului Mariana Gorczyka, în Consiliul de Administrație al școlii sighișorene s-a optat pentru rămânerea sa la catedră (situație care se mai întâlnește și în alte 8 din 11 cazuri unde CA al ISJ Mureș a decis contrar), cu o catedră de 16 ore pe săptămână.  

Inspectorul școlar general al județului Mureș, Ioan Macarie, a declarat pentru Punctul că în cazurile analizate de CA al ISJ Mureș au fost motive legate ori de vârsta titularului, ori de numărul de ore insuficient pentru o catedră, el precizând că în cazul profesorului dr. Mariana Gorczyka s-a împlinit vârsta de pensionare (potrivit site-ului Uniunii Scriitorilor din România, filiala Cluj, unde este membru, aceasta este născută în 1 martie 1956, n.r.).

“Conform legii, nu mai poate preda. Suntem în perioada de contestații. Până acum, doamna profesor nu a depus contestație”, a arătat Macarie, care a precizat că, în unele cazuri, în învățământ se poate rămâne încă 3 ani peste vârsta de predare, iar profesorul Mariana Gorczyka se mai poate adresa și instanței.

La începutul acestui an a apărut în Monitorul oficial un Ordin al ministrului Educației Naționale, care prevede schimbări în metodologia-cadru privind personalul didactic. Astfel, potrivit Ordinului amintit, “Personalul didactic titular din învățământul preuniversitar, cu gradul didactic I sau cu titlul științific de doctor, care până la 1 septembrie 2019 împlinește vârsta de 65 de ani, efectuează stagiul minim de cotizare și dovedește competență profesională deosebită, a obținut calificativul «Foarte Bine» și nu a fost sancționat disciplinar în ultimii 5 ani școlari încheiați, poate fi menținut în activitate ca titular, în funcția didactică până la 3 ani peste vârsta de 65 de ani, la cerere, conform prezentei metodologii”, ministrul Ecaterina Andronescu declarând cu acel prilej că a luat această măsură după ce o profesoară a sesizat la Curtea Constituțională discriminarea de gen în această materie (bărbații având vârsta de pensionare de 65 de ani, iar femeile de 63, n.r.).

Inspectoratul Şcolar Judeţean Mureş a decernat în acest an, de Ziua Culturii Naţionale, “Placheta Eminescu” unui număr de 4 personalităţi ale judeţului Mureş, “care susţin cu profesionalism şi implicare actul cultural autentic“: profesor Dimitrie Poptămaş, profesor dr. Mariana Gorczyca, profesor  Corina Tărnăveanu și profesor Zoe Pârâianu.

Comentează cu Facebook