fbpx

Profesor doctor Horaţiu Suciu, la “Reţeaua de idoli”: “Inima copiilor continuă să bată la Târgu Mureş!”

Noul sezon al emisiunii realizate de Irina Păcurariu debutează duminică, 24 mai, la ora 18:00. Invitatul primei ediţii este singurul chirurg care, alături de echipa sa, face transpant de inimă la copiii din România.

Cunoscut drept medicul inimilor micuţe, un profesionist în salvarea vieţii bebeluşilor, profesor doctor Horaţiu Suciu, singurul medic care, alături de echipa sa, face transplant de inimă la copiii din România, este invitat duminică, 24 mai, la ora 18:00, în prima ediţie a noului sezon “Reţeaua de idoli”. Într-un context special, în care emisiunea se transformă în #reţeauadesperanţă, invitaţii Irinei Păcurariu vor fi oameni excepţionali care ne-au ajutat să trecem mai uşor perioada de criză, români cu iniţiativă, personaje care dau încredere că normalitatea, fie ea şi una model nou, există.

“E un soi de sărbătoare, da. De duminică reluăm premierele la “Reţeaua de idoli”, care devine #reţeauadesperanţă şi la televizor. Primul invitat este dr. Horatiu Suciu, omul în mâna căruia au stat, la propriu, inimile a mii de oameni. La clinica din Târgu Mureş pe care o conduce, în cele două luni de stare de urgenţă prof. dr. Suciu şi echipa lui au reuşit să facă zeci de operaţii, care, fiecare în parte, a salvat viaţa cuiva. Cei mai mici pacienţi aveau câteva zile, şi intervenţiile n-au suportat amânare. Chiar şi într-o perioadă când noi toţi am vorbit şi ne-am mai îngrozit mai ales de Covid-19, una dintre cele mai performante echipe de chirurgi cardiaci din România a continuat să facă miracole”, a spus Irina Păcurariu.

Duminică, telespectatorii TVR 2 îl vor cunoaşte pe profesor doctor Horaţiu Suciu, şeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară din cadrul Institutului de Urgenţă de Boli Cardiovasculare şi Transplant (IUBCvT) Târgu Mureş, specializat în chirurgie cardiacă şi singurul medic care, alături de echipa sa, face transplant de inimă la copiii din România.

În timpul pandemiei, echipa profesorului Horaţiu Suciu a reuşit, depăşind aşteptările, să opereze. Iată ce scria pe 18 aprilie:

“Viaţa merge înainte în această perioadă grea pentru noi toţi!

În România continuă să se nască bebeluşi cu malformaţii cardiace congenitale grave şi singura lor şansă reală la viaţă este de a fi operaţi la Târgu Mureş, la “Institutul de Boli Cardiovasculare şi Transplant”. Aceşti copii nu mai pot fi trimişi pentru operaţie în alte ţări, nu mai pot veni echipe de medici străini, şansa lor este la Târgu Mureş, în mâinile unor specialişti de excepţie pe care am onoarea să îi coordonez în mod colegial.

Chirurgi, anestezişti, cardiologi pediatri şi intervenţionişti, radiologi, neonatologi, împreună în jurul acestor suflete greu încercate încă din primele zile de viaţă.

Un nou născut în vârstă de 8 zile din Timişoara, cu o gravă malformaţie incompatibilă cu supravieţuirea, transpoziţie de mari vase, a fost operat cu succes în Clinica de Chirurgie Cardiovasculară de o echipă aflată aşa cum este obişnuită la datorie, chiar în aceste condiţii de pericol iminent pe care îl simţim cu toţii în jurul nostru.

Astăzi este operat un alt nou născut în vârstă de 7 zile din Târgu Mureş, alţi doi, din Bucureşti urmează să se nască şi să fie evaluaţi în vederea intervenţiei chirurgicale în zilele ce urmează.

Inima copiilor continuă să bată la Târgu Mureş!”.

La Institutul de Urgenţă de Boli Cardiovasculare şi Transplant Târgu Mureş se efectuează transplant de cord la copii. Despre performanţele obţinute, dar şi despre ce ar mai fi nevoie în sistemul medical românesc, profesorul Horaţiu Suciu a spus pentru “Reţeaua de idoli”:

“Putem opera 350 de copii, problema este că în România este nevoie de în jur de o mie de operaţii minim pe an. Sunt convins că se pot face, trebuie doar un minim de organizare şi de identificare în primul rând a resursei umane, pentru că până acum o parte pe care eu o intuiesc ca un pic greşită este faptul că se pune accent pe cumpărarea de aparatură, de dispozitive speciale.

Problema este că accentul trebuie pus, cel puţin în domeniul acestor specialităţi de elită sau supraspecialităţi pe identificarea resursei umane – pe oamenii, pe specialiştii care să facă aceste proceduri pentru că sunt mai greu de format şi găsit decât un angiograf sau un computer tomograf. Acestea se cumpără repede cu bani.

Bineînţeles că lucrurile acestea sunt esenţiale, în general, în toate chirurgiile şi în toate specialităţile. Dar în domeniul acesta în care vorbim de chirurgia inimii şi inima, ştim cu toţii, este un organ vital şi în care marja de eroare este zero, trebuie un pic mai mult decât să înveţi chirurgia, ce scrie în cărţi şi tehnicile. Trebuie să îţi doreşti să faci bine şi să îi consideri pe toţi, inclusiv părinţii, că sunt mame, că sunt tătici, care sunt foarte mulţi, să-i consideri fiind familia ta şi asta te ajută foarte mult. Pe mine mă ajută şi îmi dau putere”, şeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară din cadrul Institutului de Urgenţă de Boli Cardiovasculare şi Transplant (IUBCvT) Târgu Mureş.

Comentează cu Facebook