Program de sprijin pentru deschiderea unor afaceri în Transilvania de către cetăţenii români care trăiesc în Ungaria

Asociaţia pentru Promovarea Afacerilor în România (APPAR), cu sediul în Oradea, şi Fundaţia LAM din Ilieni (jud. Covasna) au lansat un program de susţinere tehnică şi financiară dedicat cetăţenilor români care au trăit cel puţin un an în Ungaria, şi care doresc să demareze o afacere în Transilvania, a declarat vineri managerul de proiect Tímea Nagy pentru agenţia ungară de presă MTI.

Programul are mai multe etape, nu presupune un aport propriu, iar câştigătorii acestuia vor primi câte 40 000 de euro finanţare nerambursabilă pentru a demara o afacere într-unul din oraşele Regiunii de dezvoltare Nord-Vest sau în Regiunea de dezvoltare Centru din România.

Programul se realizează în cadrul liniei de finanţare Diaspora Start Up din cadrul Programului Operativ Capital Uman (POCU) cofinanţat de Fondul Social European, şi este dedicat sprijinirii revenirii în ţară şi înfiinţării de afaceri în România pentru cetăţenii români care trăiesc în afara ţării.

Proiectul Diaspora Start Up a fost lansat în toamna anului trecut de Guvernul Cioloş, iar pentru derularea lui s-au înscris cu succes 32 de organizaţii româneşti. Managerul de proiect al APPAR, organizaţia care a obţinut cel mai mare scor, a spus: în această perioadă vor fi publicate apelurile de proiecte de către toate organizaţiile participante la implementare.
Printre organizaţiile care participă la implementare au existat şi unele care au vizat doar cetăţenii români care trăiesc în Spania, altele au ţintit mai multe ţări. APPAR şi Fundaţia LAM încurajează în mod expres cetăţenii români proveniţi din Transilvania şi care trăiesc în Ungaria, să se întoarcă în ţară şi să înfiinţeze aici locuri de muncă în domeniul în care au dobândit cunoştinţe şi experienţă profesională.

Dintre cei care îndeplinesc cerinţele, vor fi selectaţi cei mai buni 260, iar aceştia vor participa la un curs online de dezvoltare a afacerilor. La încheierea cursului, fiecare participant va redacta propriul său plan de afaceri. În cea de-a doua fază a programului vor fi aleşi 32 de câştigători, care vor primi câte o finanţare nerambursabilă de 40 000 de euro pentru demararea propriilor afaceri în Transilvania. Societăţile trebuie înfiinţate numai în cazul în care proiectul a fost declarat câştigător. 75% din finanţare va fi acordată în avans, iar restul de 25% atunci când planul de afaceri a fost dus la bun sfârşit, a explicat managerul de proiect.

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Comentariile sunt închise.