fbpx

Programele Kőrösi Csoma Sándor şi Petőfi Sándor vor fi relansate

Programul Kőrösi Csoma Sándor destinat maghiarilor din diaspora şi programul Petőfi Sándor pentru comunităţile etnice maghiare dispersate din ţările vecine vor fi relansate după pauza forţată de doi ani impusă de epidemia de coronavirus, a anunţat marţi, la Budapesta, secretarul de stat responsabil cu politici naţionale din cadrul Cancelariei Prim-ministrului.

În cadrul unei conferinţe de presă, Árpád János Potápi a declarat că sunt aşteptate candidaturi din partea cetăţenilor maghiari cu vârsta de peste 20 de ani, fără antecedente penale, care sunt dedicaţi naţiunii maghiare şi au experienţă în organizarea comunitară.

Sarcina lor va fi sprijinirea şi revigorarea vieţii comunitare şi organizaţionale a diasporei şi a maghiarilor din comunităţile dispersate – a spus politicianul.

El a adăugat: în cadrul programului Kőrösi Csoma Sándor pentru 2022/2023, 75 de persoane din emisfera nordică pot câştiga burse, în cadrul programului Petőfi, numărul candidaţilor admişi va fi de 50.

Secretarul de stat a reamintit că în cadrul programului Kőrösi Csoma Sándor, lansat în 2013, au colaborat până în prezent 661 de bursieri din 29 de ţări. Printre realizările programului, politicianul partidului de guvernământ a evocat faptul că bursierii au contribuit la descoperirea unor comunităţi maghiare noi, înfiinţarea de şcoli maghiare de weekend şi trupe de cercetaşi, elaborarea unor materiale educaţionale online, întemeierea de ziare în limba maghiară şi creşterea numărului celor care au început să înveţe limba maghiară.

Árpád János Potápi a declarat că 308 persoane au participat la programul Petőfi începând cu anul 2015.

În cadrul acestui program, au fost organizate zilele culturii maghiare şi concursuri de recitare, a fost lansată iniţiativa “O zi în port popular” – a enumerat secretarul de stat, adăugând că populaţiile dispersate au fost consolidate peste tot în Bazinul Carpatic.

El şi-a exprimat speranţa că programul va fi benefic atât pentru organizaţiile maghiare din străinătate, cât şi pentru bursieri. Rezumând experienţele acestora din urmă, Potápi a adăugat: “toţi cei care s-au întors acasă au spus că programul le-a întărit dragostea faţă de patrie şi conştiinţa de a fi maghiar”.

MTI

Comentează cu Facebook
Punctul

FREE
VIEW