Proiect de reabilitare a Muzeului de Ştiinţele Naturii Târgu Mureş

Ministrul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene (MDRAPFE), Sevil Shhaideh, a semnat marţi contracte de finanţare de peste 30 de milioane de lei, bani ce vor fi alocaţi pentru două proiecte din judeţele Mureş şi Caraş-Severin, care vizează conservarea, protecţia şi valorificarea patrimoniului cultural.

Potrivit unui comunicat al MDRAPFE remis AGERPRES, cele două proiecte vor fi implementate prin Programul Operaţional Regional 2014-2020 (POR), Axa prioritară 5 – Îmbunătăţirea mediului urban şi conservarea, protecţia şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural.

Primul proiect vizează reabilitarea Muzeului de Ştiinţele Naturii Târgu Mureş, are o durată de implementare de 89 de luni, valoarea totală a investiţiei fiind de 11.273.740,86 de lei, din care finanţarea nerambursabilă alocată de MDRAPFE – AM POR este de 9.201.073,17 lei (reprezentând 98% din valoarea eligibilă a proiectului). După lucrările de restaurare, consolidare şi amenajare/refuncţionalizare a spaţiilor existente, în vederea valorificării muzeului la standarde europene, se estimează că numărul de vizitatori pe an va creşte la 7.404 (faţă de 6.985 câţi sunt în prezent), se arată în comunicat.

Cel de-al doilea proiect are în vedere consolidarea, restaurarea, conservarea şi protecţia Cetăţii Ladislau din comuna Coronini, judeţul Caraş-Severin. Alături de lucrările de restaurare, consolidare şi amenajare/refuncţionalizare a spaţiilor existente, prin proiect va fi reamenajat şi Turnul 3 de sud-vest, vor fi conservate zidurile şi turnurile cetăţii cu asize de piatră, se vor amenaja platforme şi pasarele, se va construi un corp anexă, se vor realiza instalaţii electrice şi sanitare, precum şi iluminat arhitectural şi ambiental, se va amenaja incinta sitului şi se vor realiza alei pietonale.

Proiectul va fi implementat pe parcursul a 44 de luni, valoarea totală a investiţiei fiind de 19.851.860,74 de lei, din care 19.348.458,15 lei (98% din valoarea eligibilă a proiectului) reprezintă finanţarea nerambursabilă alocată de MDRAPFE – AM POR. După finalizare, autorităţile locale estimează includerea cetăţii în circuitul turistic, cu minimum 750 de vizitatori pe an, mai precizează MDRAPFE.

“Până în prezent, pe Axa Prioritară 5 din POR 2014-2020, am semnat 15 contracte de finanţare, cu o valoare totală de peste 240 de milioane de lei. Vom continua să investim în obiective de patrimoniu, pentru a le reda atât comunităţilor locale, cât şi turiştilor interesaţi de cultură, festivaluri, evenimente etc., iar fondurile pe care Uniunea Europeană ni le pune la dispoziţie reprezintă o sursă de finanţare foarte importantă”, a subliniat vicepremierul Sevil Shhaideh, subliniind că, în continuare, creşterea gradului de absorbţie rămâne o prioritate absolută a Guvernului.
AGERPRES

Foto: Radu Roşca

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.