Proiect pentru scutirea jurnaliștilor de impozitul pe venit

Jurnaliștii, dar și tehnicienii în activitatea de televiziune și radiodifuziune ar putea fi scutiți de impozitul pe venit, indiferent dacă acesta provine din salarii sau drepturi de autor, potrivit unui proiect legislativ înregistrat la Camera Deputaților la sfârșitul anului trecut. Proiectul, inițiat de Valeriu Steriu și semnat de parlamentari de la mai multe partide, inclusiv mureșeni, arată, în expunerea de motive că “importanța jurnalismului în viața omului este inegalabilă, deoarece este conceput pentru a susține o cauză nobilă, o cauză socială”, iar “mass media liberă este pilonul unei societăți democratice“.

Unul dintre semnatarii inițiativei legislative respective, deputatul mureșean Marius Pașcan (PMP), a declarat pentru Punctul că s-a raliat inițiativei respective întrucât știe, ca fost jurnalist, că presa o duce greu din punct de vedere economic.

“Cred că e nevoie de calitate în presă, mai ales că activitatea de jurnalist implică o responsabilitate enormă pentru fiecare cuvânt, iar această initiativă ar ajuta, ar garanta o mai mare independență”, a declarat Pașcan, arătând că, în ce privește salariile jurnaliștilor, “mai ales în zona privată, e jale mare”.

Întrebat dacă știe să mai existe vreo prevedere similară în lume, Pașcan a spus că acest aspect nu îl interesează prea tare, întrucât se raportează realităților românești, în care presa are o “situație vitregă”, arătând că și în mandatul trecut, când era senator, a avut un proiect legislativ prin care a încercat să susțină acest sector, prevăzând finanțarea unor proiecte media culturale și educative, care ar fi însemnat alocări de milioane de euro, dar care i-a fost respins.

El a infirmat interpretarea potrivit căreia proiectul ar avea o conotație electorală, susținând că e asumat transpartinic.

Întrebat dacă nu există alte categorii profesionale, cum ar fi profesorii, care să merite o astfel de susținere, deputatul – care este și profesor universitar – a arătat că și aceștia trebuie motivați, dar pentru ei nu trebuie făcut nimic mai mult, ci doar să se respecte alocarea de la buget a 6% din PIB, cum prevede legea.

Comentează cu Facebook