Protestatarii din judeţele Moldovei care au plecat cu maşinile în coloană de la Iaşi au manifestat în Piaţa Victoriei

Protestatarii din judeţele Moldovei care au plecat cu maşinile în coloană de la Iaşi, solicitând construcţia de autostrăzi, au manifestat zeci de minute în Piaţa Victoriei, fără maşini, şi au scandat “Vrem autostradă”, ei acuzând autorităţile că nu le-au permis să staţioneze cu maşinile în faţa Guvernului.

 Distribuie pe Facebook  Distribuie pe Twitter  Distribuie pe Email

După zeci de minute de negocieri cu forţele de ordine, protestatarii veniţi din Moldova să ceară începerea construcţiei autostrăzilor Ungheni-Iaşi-Târgu Mureş şi Ploieşti-Suceava au primit acceptul să intre cu maşinile în Piaţa Victoriei, dar fără să staţioneze.

Iniţiatorii protestului afirmă că înţelegerea nu a fost respectată de către poliţişti şi jandarmi şi că întreaga coloană de maşini a fost redirecţionată pe străzile din jur, fără a se face măcar un tur complet prin piaţă.

”Eram cam o sută de maşini. Ne-au păcălit, am vrut să facem de trei ori ocolul prin Piaţa Victoriei, apoi să părăsim zona. Dar după jumătate de tură ne-au scos pe o stradă lăturalnică. N-am avut ce face, eram în coloană, am ieşit din Piaţa Victoriei”, a spus un participant la protest.

Ulterior, manifestanţii au parcat maşinile în zona Kiseleff, apoi au pornit pe jos către Piaţa Victoria.

În faţa Guvernului, cei veniţi la protest au scandat ”Vrem autostradă” şi au afişat bannere pe care scria ”Suntem sătui de minciuni” şi ”Moldova nu doarme”.

”Semnalul a fost tras. Dacă nici de această dată nu ne vor lua în seamă, vom stabili care va fi următorul pas, dar nu vom renunţa la proteste”, a declarat un alt participant la eveniment.

Potrivit organizatorilor, la acţiunea de protest au participat în total  peste 250 de autovehicule, dar unele maşini au însoţit coloana doar pe anumite porţiuni.

Acţiunea este organizată de două asociaţii civice – ”Împreună pentru A8” şi ”Moldova vrea autostradă”.

Organizatorii protestului afirmă că vor termene clare din partea Guvernului privind începerea lucrărilor la autostrada A8 (Ungheni-Iaşi-Târgu Mureş) şi la autostrada A7 (Ploieşti-Suceava).

”Din anul 2007, de când s-a dat startul construirii infrastructurii mari, nu numai că nu s-a construit nici un metru de autostradă în Moldova, dar nu există în acest moment nici măcar contracte încheiate pentru refacerea studiilor de fezabilitate. Mai grav: nu sunt nici măcar fixate date clare pentru licitarea acestor contracte! Pentru Autostrada A8 (Iaşi – Târgu Mureş, care ar lega Moldova de rutele europene), au fost anulate până acum două studii de fezabilitate, situaţia fiind la momentul de faţă tot la punctul zero, după 11 ani, exact ca în 2007. Pentru Autostrada A7 (sau drum expres, Guvernul încă nu s-a decis asupra categoriei), au fost amânate licitaţiile pentru studiile de fezabilitate de 16 ori în cinci ani”, precizează reprezentanţii celor două asociaţii, într-un comunicat de presă.

Totodată, organizatorii acestui eveniment solicită o întâlnire cu premierul Viorica Dăncilă şi cu ministrul Transporturilor, Lucian Şova, pentru ”a primi garanţii oficiale ferme şi o foaie de parcurs cu termene şi acţiuni clare pentru deblocarea construirii Autostrăzilor A8 şi A7, esenţiale pentru egalizarea dezvoltării interregionale în România”.

”Evenimentul este unul exclusiv civic şi transmite revolta cetăţenilor faţă de minciunile şi incompetenţa din ultimii 11 ani ale guvernanţilor. Vrem urgent autostrăzi şi dezvoltare în Moldova, vrem un termen clar. Impactul lipsei acestei infrastructuri este plătită sever de milioane de români cărora li se refuză accesul la dezvoltare. Mediul de afaceri este profund afectat de lipsa autostrăzilor în Moldova, ceea ce are impact inclusiv asupra bugetului naţional”, mai precizează reprezentanţii celor două asociaţii civice.

News.ro

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Comentariile sunt închise.