Radiografia autostrăzilor care vor trece prin județul Mureș

În urmă cu câțiva ani părea un vis extrem de îndepărtat să avem cel puțin o autostradă care să lege județul Mureș de alte părți ale țării.

Totuși, în prezent lucrurile au avansat, iar autoritățile au promis că noi kilometri de autostradă vor fi finalizați anul acesta, iar începând de la sfârșitul anului viitor vom putea ajunge la Cluj Napoca pe autostradă. Desigur, trebuie să păstrăm un oarecare scepticism deoarece oricând poate să apară o casă neexpropiată în calea autostrăzii, o reziliere de contract sau să lipsească o autorizație de construcție…

Ce spun autoritățile și societatea civilă puteți citi în rândurile următoare, în cadrul unui articol-radiografie a stadiului lucrărilor pentru porțiunile de autostradă care vor trece prin județul Mureș.

50 de kilometri în viitorul apropiat?

Compania de Autostrăzi promite să recepționeze până la finalul anului curent două tronsoane de pe A3 Câmpia Turzii – Tîrgu Mureș, chiar dacă nodul rutier pentru descărcare se află pe un lot adiacent. Acest nod va fi recepționat separat. În total, în Mureș, până în 2019 ar trebui să fie gata 13,7 km de autostradă pe A3: Ungheni – Ogra (10,1 km) și Ogra – Iernut (3,6 km).

Se pare că estimarea celor de la Compania de Autostrăzi este una realistă deoarece și cei de la Asociația Pro Infrastructura consideră realizabil acest obiectiv.

În 2019 Compania de Autostrăzi estimează că vor fi recepționate alte două loturi pe A3 Câmpia Turzii – Târgu Mureș, cu o lungime totală de 33,6 km: A3 Câmpia Turzii – Chețani (15,7 km) și A3 Chețani – Iernut (17,9 km). Se pare că lotul executat de Astaldi, dintre Iernut și Chețani are într-adevăr mari șanse să fie finalizat în 2009. Dar, lotul dintre Chețani și Câmpia Turzii, executat de Straco pare a fi mai dificil de finalizat la anul având în vedere că abia în februarie 2018 a fost primită a doua autorizație de construire.

Mai mult, la anul ar putea începe și lucrările pentru tronsonul A3 Ungheni – Tîrgu Mureș.

Stadiul lucrărilor, detaliat

În urmă cu aproximativ două săptămâni CNAIR anunța următorul stadiu al lucrărilor din Mureș:

Autostrada Braşov – Borş, Tronson Târgu Mureş – Ogra Lot 1: 4,5 km de autostradă şi 4,7 drum de legatură, estimaţi a fi finalizaţi în trimestrul IV din 2019. Autostrada Braşov – Borş, Tronson Târgu Mureş – Ogra Lot 2: 10 km estimaţi a fi finalizaţi în octombrie 2018. Lucrările sunt realizate în proporţie de 69%.

Autostrada Braşov – Borş, Tronson Ogra – Câmpia Turzii: Lot 1: 3,6 km, realizaţi în proporţie de 75%, estimaţi a fi finalizaţi în septembrie 2018; Lot 2: 17,9 km, realizaţi în proporţie de 37%, estimaţi a fi finalizaţi în trimestrul II 2019; Lot 3: 15,6 km, realizaţi în proporţie de 12%, estimaţi a fi finalizaţi în trimestrul II 2019.

Probleme Tîrgu Mureș – Ogra

Următoarele probleme care întârzie realizarea diferitelor tronsoane din Mureș au fost publicate de CNAIR în luna august 2018.

La lotul 1 al tronsonului Tîrgu Mureș – Ogra, de 4,5 km, plus 4,7 km drum de legătură, încă nu s-a lucrat deloc. Contractul cu constructorul Asocierea LEMACONS & VEGA & ARCADA COMPANY a fost reziliat, de aceea contractul se află în procedura de relicitare. Iar termenul de finalizare e sfârșitul anului 2019. Mai mult, încă nu există autorizație de construire și trebuie relocată o conductă a Transgaz. Iar apoi mai trebuie și expropriate alte 22 de imobile, cu o suprafață totală de 426 mp.

Pe cei 10 km ai lotului doi al tronsonului Tîrgu Mureș – Ogra problemele sunt mult mai mici. Trebuie relocate câteva rețele electrice iar stadiul lucrărilor este de peste 76%. Este interesant de văzut dacă lotul va fi finalizat până peste aproximativ două luni, când este data estimată a finalizării lucrărilor.

Probleme Ogra – Câmpia Turzii

Pe cele trei loturi ale tronsonului Ogra – Câmpia Turzii nu s-a obținut încă Acordul de mediu, iar fără acesta nici autorizația de construire. Pe lotul 1 de 3,6 km, unde lucrează Geiger, lucrările sunt terminate în proporție de 82%, dar mai trebuie relocată o conductă Transgaz. Este greu de crezut că lotul va fi finalizat peste aproximativ 1 lună, când este termenul de finalizare estimat.

La lotul 2 de aproape 18 km lucrează Astaldi, iar la lotul 3 de aproape 16 km lucrează Straco. Ambele loturi ar trebui finalizate în trimestrul II al anului următor, iar pe lângă problema cu Acordul de mediu, pe lotul 2 mai sunt încă de realizat exproprieri. Loturile sunt realizate în proporție de 45, respectiv 15%.

Până la mare, pe autostradă…

Autostrada A3 (numita și Autostrada Transilvania pe porțiunea Brașov-Borș) face legătura dintre București și ieșirea spre Ungaria prin Borș, trecând și prin județul Mureș. Astfel, dacă autostrada va fi integral finalizată, mureșenii ar putea merge pe autostradă până la Marea Neagră. Un vis frumos pentru că până acum doar două secțiuni sunt operaționale: București – Ploiești (cu excepția a 6,5 km aflați încă în lucru) și Câmpia Turzii – Gilău. Cea mai mare problemă este că lucrările pentru tronsonul dintre Brașov și Tîrgu Mureș încă nici măcar nu au fost începute.

Titi Dălălău

Comentează cu Facebook