Raed Arafat: România va asigura, în premieră, componenta virtuală a exerciţiului NATO din Bosnia

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă susţinută la Târgu Mureş, că date fiind rezultatele foarte bune ale exerciţiului de cooperare civil-militară în cazul producerii unor situaţii de urgenţă, organizat anul trecut la Târgu Mureş de Centrul Euro Atlantic de Coordonare a Răspunsului la Dezastre (EADRCC) al NATO, România va asigura, în premieră, componenta virtuală a exerciţiului NATO din Bosnia.

“S-a emis raportul (în cazul exerciţiului NATO de la Târgu Mureş, n.r.) şi este foarte favorabil şi cu foarte multe lecţii învăţate. În cursul trimestrului IV urmează să fie un exerciţiu NATO în Bosnia şi va pleca camionul nostru de simulare (Centrul Mobil de Pregătire a Populaţiei şi a Personalului de Intervenţie al MAI, n.r.) cu parte din sistemul nostru de simulare virtuală, care va face parte din exerciţiul NATO din Bosnia. Acum au integrat partea de simulare virtuală în exerciţiile viitoare ale NATO. Exerciţiul din Bosnia este primul în care noi vom participa cu echipamentele noastre în afara României. Deja avem echipa de la Mureş care colaborează cu colegii din Bruxelles şi Bosnia, împreună cu care stabilesc scenariul şi creează scenariul acestui exerciţiu, care va avea şi o componentă virtuală. Deci exerciţiul va fi şi pe teren, dar va avea o componentă virtuală pe care o oferă România în cadrul exerciţiului’, a declarat Raed Arafat.

În luna iulie a anului trecut, la Târgu Mureş a avut loc exerciţiul de cooperare civil-militară în cazul producerii unor situaţii de urgenţă, organizat de Centrul Euro Atlantic de Coordonare a Răspunsului la Dezastre (EADRCC) al NATO şi România, cu sprijinul Grupului de lucru pentru Sănătate, Alimentaţie şi Agricultură al NATO (JHAFG) şi Grupul de Protecţie Civilă (CPG), sub egida NATO. În cadrul exerciţiului a fost testată capacitatea reală de reacţie, fiind folosită în premieră o tehnică de realitate virtuală.

Tot în cadrul “Digital Exercise and Seminar on Civil military cooperation on health disaster response’ de la Târgu Mureş, România a prezentat Centrul Mobil de Pregătire a Populaţiei şi a Personalului de Intervenţie al MAI, care a luat parte atunci la prima sa misiune.

Centrul Mobil de Pregătire a Populaţiei şi a Personalului de Intervenţie al MAI se află la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţe “Horea’ al judeţului Mureş şi la vremea respectivă era primul de acest gen deţinut de statele NATO.

AGERPRES

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.