„Rechinul” din Luduş îi sperie pe englezi

Ciprian Tapaszto, cel supranumit „Rechinul” s-a născut în 23 iulie 1982 într-o familie în care bunicul Ioan Sângerean a jucat fotbal în Divizia „C”, tatăl Istvan Tapaszto a fost portar în prima divizie la FC Scorniceşti şi ASA Tîrgu Mureş, iar mama Rodica a fost jucătoare de volei. În aceste condiţii era evident că Ciprian va face şi el sport de performanţă. Mai întâi a jucat fotbal la Luduş, la Gaz Metan Mediaş şi la Industria Sârmei Câmpia Turzii în cea de-a treia ligă, după care a venit rândul sportului care îl va consacra, Skandenbergul.

Multiplu campion

După încheierea activităţii sportive ca portar de fotbal a obţinut diplomele de Licenţă şi de Master la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu devenind profesor de educaţie fizică. În acelaşi timp, beneficiind de un fizic de excepţie a început să frecventeze sala Edy Gym prin anul 2007 atunci când sportul braţelor de fier a avut o mare dezvoltare în Luduş. A realizat prima performanţă notabilă în anul 2009 – medalie de argint la categoria minus 110 kg la Campionatele Naţionale de Skandenberg. În anii următori a cucerit alte medalii la Campionatele Naţionale, cea mai strălucitoare, aur în 2014.
Din acest an, începe o nouă etapă în formarea sa ca sportiv. Devine membru în Armwrestling Team din Londra atunci când merge în Anglia pentru competiţii şi membru la Paco Power Gym din Luduş atunci când este în ţară.
În Anglia devine repede „spaima” tuturor concurenţilor şi câştigă multe concursuri de tradiţie: Cambridge Classic, X Men International Londra, Baf New Year Cup Garstag, Word Armwrestling League. Cea mai valoroasă performanţă pe care a obţinut-o este titlul de Campion European la categoria plus 102 kg, titlu care l-a calificat la finala mondială de la Las Vegas din SUA unde a ocupat un onorant loc V alături de elita mondială a categoriei.
În acest an a câştigat două locuri I la Baf New Year Cup din Anglia, competiţie organizată de Killy Rus, managerul Armwrestling.
Aceasta este pe scurt istoria unui sportiv de excepţie şi un dascăl devotat elevilor săi de la şcolile din Iclandul Mare, Căpuş şi Iernut acolo unde este un exemplu pentru elevii care, cine ştie, poate mâine îi vor lua locul în sala de sport şi la catedră. În continuarea unei frumoase tradiţii, primarul Cristian Moldovan a înmânat profesionistului Ciprian Tapaszto o diplomă de onoare şi placheta oraşului Luduş „Pentru rezultatele deosebite obţinute în cadrul competiţiilor naţionale şi internaţionale de Skandenberg”.

Ioan A. Borgovan

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Comentariile sunt închise.