Recomandări pentru circulaţia pe timp de iarnă

drum2

Poliţiştii rutieri din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Mureş recomandă conducătorilor auto sa aibă autovehiculele pregătite pentru circulație pe timp de iarnă!

Autovehiculele trebuie să fie echipate cu anvelope de iarnă, lanțuri antiderapante şi să aibă in portbagaj nisip si lopată.

Conducătorii auto să verifice înainte de a porni la drum starea lamelelor ștergătoarelor de parbriz, a sistemului de frânare; funcționarea sistemului de semnalizare si iluminare.

Este bine să îşi adapteze viteza in funcție de condițiile meteorologice si cele de pe carosabil si sa păstreze o distanţă faţă de ceilalţi participanți la trafic pentru a evita deraparea sau patinarea care pot favoriza producerea de accidente rutiere.

Aderenţa pe carosabil acoperit cu zăpadă este una mai redusa, iar spațiul de oprire a autovehiculului in aceste condiții este mai mare (se dublează sau triplează).

Reduceți din timp viteza, cu frâna de motor, la efectuarea virajelor.

Se recomandă evitarea bruscării comenzilor autovehiculelor si a frânei pe carosabil acoperit cu zăpadă, gheaţă sau polei.

Semnalizați din timp orice manevra pe care intenționați sa o efectuați si nu va lansați in depășiri care pot pune in pericol siguranța dumneavoastră si a celorlalți participanți la trafic.

Staționați pe cât posibil numai dacă situația o impune, şi atunci doar in afara părţii carosabile.

Aprindeți pe timp de ninsoare luminile de întâlnire si conduceți preventiv pe porțiunile de drum cu aderenta scăzută (poduri, podețe, viaducte, in zona pădurilor si unde sunt curenți de aer rece si umezeala), drumuri in pantă sau la coborârea acestora.

Pietonii trebuie sa se asigure temeinic înaintea traversării drumurilor şi să procedeze la efectuarea acestora numai după ce sunt siguri ca traversarea se poate face in condiții de siguranță.

Este foarte important ca pietonii să nu uite, inclusiv la trecerile de pietoni, că autovehiculele au nevoie de un spațiu mai mare de oprire pe carosabil acoperit cu zăpadă şi este bine să se asigure temeinic înainte de a păşi pe trecerea de pietoni, chiar daca legislația rutiera le conferă prioritate.

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.