Regionalizarea în ochii opoziției

romania harta judeteSenatorul PDL Marius Paşcan, vicepreşedintele Comisiei pentru cultură, arte şi mass-media din Senat, a declarat vineri, într-o conferinţă de presă susţinută la Târgu Mureş, că o regiune formată din judeţele Mureş, Harghita, Covasna, Bistriţa-Năsăud ar fi ‘o variantă interesantă’, însă respinge un eventual argument etnic în privinţa formării acesteia.

‘Da, este o variantă interesantă, cu siguranţă se vor acorda acele fonduri de coeziune, suplimentar sau preferenţial, către zonele considerate defavorizate de către UE. Şi pornind de la acest argument, dacă el fundamentează o asemenea construcţie, este de analizat, de luat în calcul. Dar în acelaşi timp, pentru că porneşte de la UDMR şi şi-au făcut calcule din nou legate de etnocentrism şi etnicitate şi polarizarea etniei maghiare într-o singură construcţie, acesta n-ar fi un argument. Ba din contră, ar întări asperităţi sau conflictualităţi mai vechi sau latente între români şi maghiari. Or, datoria noastră politică este să le armonizăm, aceste relaţii, să-i adunăm pe unii cu ceilalţi şi nu să-i îndepărtăm’, a arătat Marius Paşcan.

Întrebat dacă vede o posibilă decuplare a judeţului Mureş de Harghita şi Covasna, Paşcan a arătat că nu există niciun proiect în care cele trei judeţe să figureze separat.

Senatorul a arătat că este în favoarea actualei organizări administrative, pe regiunea VII Centru, şi, în acelaşi timp susţine ca municipiul Târgu Mureşul să fie capitală regională.

Acesta a mai spus că susţine necesitatea solidarizării administraţiei publice locale, a politicienilor, parlamentarilor şi a liderilor politici din judeţul Mureş pentru susţinerea celor mai importante proiecte de dezvoltare şi asigurarea unei perspective a stabilităţii economice şi sociale precum şi a competitivităţii pe termen lung.

‘Evident, în primul rând, se cuvine să ne batem politic pentru a dobândi statutul de capitală regională în viitoarea reconfigurare administrativă a regiunilor de dezvoltare ale ţării. O asemenea poziţie ne-ar avantaja, indiscutabil, în fundamentarea unor programe de dezvoltare judeţul având prioritate în adoptarea deciziilor în postura de centru regional. Se impune să ne corelăm eforturile având în vedere premisa că fiecare dintre judeţele învecinate va concura asigurându-şi lobby-ul pentru valorificarea propriilor atuuri’, a susţinut senatorul.

Paşcan a precizat că judeţul Alba este capitală istorică şi spirituală a românilor, Sibiul a fost recunoscut drept capitală culturală, Braşovul reprezintă o capitală turistică a centrului ţării, iar Bistriţa a evoluat foarte mult în ultimii ani.

Atuul Mureşului ar fi că se află în topul primelor zece judeţe ale României în privinţa contribuţiilor alocate bugetului de stat, deţine o poziţie geo-strategică favorabilă, un potenţial viitor aeroport regional cu cea mai generoasă şi ofertantă poziţie din centrul ţării, fiind la intersecţia celor mai importante viitoare căi rutiere: autostrada Transilvania Braşov-Oradea şi Timişoara-Târgu Mureş-Iaşi.

AGERPRES

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.