fbpx

Rezidenţa Valea Izvoarelor pentru seniori continuă extinderile

„De câteva decenii, la nivel global structura de vârstă a populaţiei se află în continuă schimbare, ca urmare a creşterii speranţei de viaţă, a scăderii nivelului de fertilitate şi, în unele cazuri, ca rezultat al migraţiei. La aceşti factori se adaugă şi progresele din domeniul sănătăţii publice şi al tehnologiilor medicale, condiţiile mai bune de viaţă şi de muncă, conştientizarea beneficiilor unui stil de viaţă sănătos. Prin urmare, ne confruntăm cu un fenomen masiv de îmbătrânire a populaţiei – atât numărul, cât şi ponderea persoanelor în vârstă în cadrul populaţiei se află în creştere rapidă – ceea ce determină schimbări sociale şi economice ample la nivel global”, atrage atenţia Călin Sarchiz, fondator şi CEO, Valea Izvoarelor Senior Living.

Creşterea numărului şi a ponderii persoanelor în vârstă în cadrul societăţii, notează Sarchiz, ridică deopotrivă o serie de provocări sociale şi economice, dar şi oportunităţi. Pe de o parte, îmbătrânirea populaţiei va exercita presiune pe creşterea economică, va reduce oferta de muncă, va genera costuri sociale mai mari şi va avea impact asupra sustenabilităţii financiare. Pe de altă parte, îmbătrânirea populaţiei poate constitui un stimulent pentru dezvoltarea de noi bunuri şi servicii, de pildă, locuinţe sau modalităţi de transport adaptate nevoilor populaţiei în vârstă, precum şi elaborarea de noi servicii de asistenţă socială.

Un alt aspect care merită menţionat, adaugă antreprenorul, este faptul că, în comparaţie cu generaţiile mai tinere, din ce în ce mai puţine persoane în vârstă se confruntă cu riscuri legate de sărăcie sau excluziune socială – situaţie care a devenit evidentă în urma crizei financiare şi economice globale, când o mare parte a populaţiei active s-a confruntat cu scăderea sau stagnarea salariilor. În unele state membre ale UE, acest lucru a condus la o creştere a proporţiei de persoane în vârstă cu o situaţie financiară relativ bună, ceea ce ar putea rezulta într-un „dividend demografic”, în măsura în care populaţia în vârstă alege să cheltuiască mai mult. „În general, dacă starea lor de sănătate este bună, s-a constatat că la o vârstă mai înaintată oamenii manifestă adesea un grad mai mare de satisfacţie şi mulţumire în raport cu viaţa, iar mulţi dintre ei au o legătură mai strânsă cu familia, cu prietenii şi comunităţile locale. Însă, dată fiind evoluţia structurilor familiale şi gospodăreşti, tot mai multe persoane în vârstă locuiesc singure. Asta înseamnă că rolul comunităţilor în asigurarea calităţii vieţii persoanelor vârstnice este din ce în ce mai mare. Condiţiile de viaţă şi situaţia locativă – cum şi cu cine locuiesc persoanele în vârstă – sunt un factor determinant pentru sănătatea fizică, mentală şi pentru starea de bine a persoanelor vârstnice”, susţine executivul.

Sub brandul Valea Izvoarelor Senior Living au fost dezvoltate proiectele Rezidenţa Valea Izvoarelor din comuna Sânpaul, judeţul Mureş, şi complexul rezidenţial Cluj Senior Village, din comuna Apahida, judeţul Cluj. Executivul spune că, datorită multiplelor solicitări din partea seniorilor din diferite zone din România, în viitorul apropiat urmăreşte activ extinderea şi în alte locaţii.

Rezidenţa Valea Izvoarelor furnizează servicii de cazare, îngrijire şi asistenţă medicală pentru 120 de seniori. „Ne străduim să le oferim vârstnicilor de care avem grijă nu doar un spaţiu de locuit, ci mult mai mult – un loc unde calitatea vieţii lor, acum, la bătrâneţe, să fie ridicată.” Rezidenţii de la Valea Izvoarelor, spune Sarchiz, împărtăşesc o serie de valori comune: îşi doresc să primească servicii personalizate în funcţie de nevoile lor, să păstreze legătura cu familiile din care provin şi să se implice într-o viaţă socială activă în cadrul comunităţii. „Noi punem în practică aceste valori şi găsim în mod constant modalităţi noi şi mai bune de a îmbogăţi vieţile acestora.”

Pe de altă parte, prin Cluj Senior Village antreprenorul a dezvoltat primul complex rezidenţial destinat seniorilor din România, localizat în Câmpeneşti, comuna Apahida, la 10 kilometri de Cluj-Napoca. „După o experienţă de şase ani în domeniul îngrijirii vârstnicilor am creat un concept pentru seniorii care apreciază independenţa: apartamente de vânzare dedicate acestei categorii, unde ei pot beneficia de servicii de îngrijire disponibile la cerere, în funcţie de necesităţi.” Complexul este format din 64 de apartamente în care vor locui aproximativ 100 de seniori, toţi rezidenţii urmând să aibă acces exclusiv la spaţiile interioare de socializare şi la parcul de 11.000 de metri pătraţi, toate întreţinute de personalul calificat al complexului. Preţurile pornesc de la 42.500 de euro (TVA inclus).

Articolul complet pe ZF.ro

Comentează cu Facebook
Punctul

FREE
VIEW