Rezultatele științifice obținute la Universitatea Sapientia privind tratamentul eficient al malariei

Cadrele didactice de la Universitatea Sapientia și Universitatea de Medicină și Farmacie Tîrgu Mureș se pot mândri cu un articol publicat într-una dintre cele mai citate reviste științifice din lume, Frontiers in Plant Science.

Cercetarea coordonată de Dr. Balog Adalbert (Universitatea Sapientia) șiDr. Domokos Erzsébet (UMF Tîrgu Mureș) a avut scopul de a investiga modalitățile de creștere a conținutului de principiu activ numit artemisinină în planta medicinală Artemisia annuasau Năfurică, în denumirea populară. Artemisinina este cel mai important compus chimic utilizat până în prezent în tratarea malariei. Artemisinina a fostdescoperită de cercetătoarea chineză Youyou Tu, primind premiul Nobel pentru această mare reușită dindomeniul medicinei în anul 2015. Deoarece în jur de 550 de milioane de persoane sunt infectate anual cu Plasmodiul malariei și aproximativ 1 milion de oameni mor în fiecare an, cei mai mulți fiind copii, cultivarea plantei medicinale Artemisia annua și obținerea unei cantități cât mai mari de artemisinină din plantă este o mare provocare a timpului.

Experimentele derulate la Universitatea Sapientia, Facultatea de Științe Tehnice și Umaniste, Târgu-Mureș, au rezultat într-o creștere semnificativă a conținutului de artemisinină cu 17%, raportat la 100 g frunză, în cazul plantelor tratate cu ciuperca simbiontă Rhizophagus irregularis. Totodată experimentele au demostrat rolul acestor ciuperci simbionte în rezistența plantelor față de secetă, o descoperire importantă, deoarece Artemisia annua este cultivată în regiunea tropicală și subtropicală, unde lipsa de apă este o problemă majoră, care afectează culturile de Năfurică.

Cele două rezultate obținute în urma cercetărilor sunt contribuții importante în producția cu costuri reduse și încantități mai mari a artemisininei, compusulchimic al plantei Artemisia annua, utilizat în tratarea malariei.

Articolul științific publicat se poate accesa prin următorul link:

https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fpls.2018.00478/abstract

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Comentariile sunt închise.