Rodica Togănel: „Empatia faţă de suferinţa umană m-a făcut să aleg medicina ca profesie”

 

 

 

Prof. dr. habilitat Rodica Togănel

Şef Disciplina Pediatrie III, Departament M4, UMF Tîrgu Mureş: medic primar pediatru, medic primar cardiolog, atestat/supraspecialitate CP;

Medic șef secţie – IUBCvT – Clinica de Cardiologie III Copii;

Profesor universitar, șef disciplina Pediatrie III

 

 

Rep.: Să începem cu începutul! Cu zeci de ani în urmă, de ce aţi ales medicina ca profesie?

 

Prof. dr. habilitat Rodica Togănel: Empatia faţă de suferinţa umană şi nu în ultimul rând faptul că locuiesc într-un oraş cu tradiţie medicală, un puternic centru medical şi universitar.

 

Rep.: Conform CV-ului dvs., după obţinerea diplomei aţi ales specializarea de medic intern pediatru. După câțiva ani de profesie v-aţi îndreptat atenţia către cercetare. Ce v-a motivat alegerea acestei direcții în carieră?

 

Prof. dr. R.T.: Fiind şef de promoţie, în anul V de facultate am avut oportunitatea de a opta pentru continuarea  pregătirii mele în centrul universitar şi în urma examenului susţinut am devenit pentru următorii 3 ani medic intern pediatru. A fost perioada care mi-a marcat parcursul profesional; în calitate de medic intern pediatru am lucrat în cadrul Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară, fiind primul meu contact cu patologia cardiovasculară pediatrică.

 

Rep.: Care erau satisfacţiile profesionale şi împlinirile personale atunci, în primii ani de activitate?

Prof. dr. R.T.: Să descoperi o specialitate fascinantă – cardiologia pediatrică, aproape inexistentă în România,  să fii parte a unui colectiv  deosebit a cărui existenţă gravita în jurul profesiei cu o dăruire extraordinară. Au fost anii care m-au format nu numai profesional, dar şi mi-au insuflat total dăruirea pentru activitatea medicală, perseverenţa şi convingerea că numai în acest fel poţi realiza progrese în activitatea medicală, îţi poți atinge obiectivele propuse, transforma visele în realitate.

 

Rep.: Dacă ar fi să faceți o trecere peste timp, care sunt satisfacțiile acum, în cadrul IUBCvT Tîrgu Mureș? Putem vorbi de împliniri și în sistemul actual de lucru?

Prof. dr. R.T.: Satisfacţia de a conduce nu doar prima clinică de Cardiologie Pediatrică, dar totodată  de a forma cel mai performant colectiv din ţară în domeniul cardiologiei pediatrice, colectiv care şi-a pus amprenta în dezvoltarea centrului de Cardiologie şi Chirurgie Cardiovasculară Pediatrică, a fost un obiectiv important pe care l-am atins. În opinia mea, eşti un adevărat lider dacă reuşești să formezi un colectiv cu înaltă ţinută profesională care cu certitudine va duce mai departe ceea ce ai construit.

 

Rep.: Din 1995 sunteți medic șef Secţie – la IuBCvT – Clinica de cardiologie III copii. Ce v-a motivat să vă continuaţi activitatea la această structură medicală?

 

Prof. dr. R.T.: În cadrul Clinicii de Pediatrie I am condus primul compartiment de cardiologie pediatrică, având dublă specialitate în pediatrie şi cardiologie. Practic, prin înfiinţarea IUBCvT Tîrgu Mureş, s-a ivit oportunitatea de dezvoltare a acestui prim proiect şi am construit această nouă structură medicală, prin transformarea compartimentului de cardiologie pediatrică din Clinica de Pediatrie I într-o clinică de Cardiologie Pediatrică, prima de acest profil din România. Doresc să subliniez faptul că în realizarea acestor proiecte am avut sprijinul d-lui prof dr. Ioan Muntean și a d-lui prof R. Deac, două personalități marcante ale medicinii târgumureșene.

 

Rep.: Care sunt atuurile pe care le consideraţi indispensabile unui şef de secţie într-o structură medicală?

Prof. dr. R.T.: Profesionalism, alegerea corectă a membrilor colectivului, capacitatea de motivare a celor din jurul tău pentru performanţa profesională, exemplul personal, implicare pentru dezvoltarea activităţii şi dotării secţiei şi nu în ultimul rând pentru cercetare.

 

Rep.: Care sunt satisfacţiile dvs. profesionale, care inevitabil au devenit şi bucurii personale, pe care nu le veţi uita? Ne dați un exemplu concret?

Prof. dr. R.T.: Faptul că am pus bazele cardiologiei pediatrice românești în Tîrgu Mureş şi în România prin dezvoltarea subspecialităţilor în domeniu, centrul medical târgumureşean  devenind centru de referinţă în domeniul cardiologiei pediatrice româneşti, mi-a oferit cea mai profundă bucurie pe plan personal.

 

 

 

 

 

 

 

 

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Comentariile sunt închise.