fbpx

România produce 5% din merele din UE. Grupul de producători Reghin:”E mai greu să vindem în străinătate”

În ultimii cinci ani, producţia de mere din România a crescut cu 18%, în timp ce numărul de meri a scăzut cu 2%, până la 24,2 milioane, arată datele de la Institutul Na­ţio­nal de Statistică. Conform sta­tis­ticilor euro­pene, România se află şi în primii cinci cultivatori de meri în funcţie de suprafaţa livezilor.

„Merele noastre, româneşti, se con­su­mă mult intern, iar ca să vin­dem în străinătate, e mai greu, pentru că cei mai mari exportatori din UE sunt polonezii şi italienii. Polonezii, de altfel, domină şi piaţa din România“, spune Ioan Ormenişan, ad­ministrator al Grupului de Pro­du­că­tori Agricoli Hortipomicola Reghin, format din mai mulţi pro­du­cători de mere din judeţul Mureş, com­panie care vinde în mai multe re­ţe­le mari de magazine de comerţ modern.

Polonia (30%) şi Italia (20,8%) împreună reprezentau aproximativ jumătate din toate merele recoltate în UE, conform datelor de la Comisia Europeană.

Ormenişan crede că România ar putea să îşi crească valoarea adăugată din producţia de mere prin prelungirea termenului de valabilitate a merelor, un produs perisabil, investind în spaţii de depozitare cu temperatură controlată.

România ar putea să îşi crească valoarea adăugată din producţia de mere prin prelungirea termenului de valabilitate al merelor, un produs perisabil, investind în spaţii de depozitare cu temperatură controlată.

Articolul complet pe ZF.ro

Comentează cu Facebook
Punctul

FREE
VIEW