fbpx

Romgaz reziliază contractul pentru construirea termocentralei de la Iernut

Romgaz a transmis asocierii Duro Felguera – Romelectro notificarea de reziliere a contactului de lucrări privind dezvoltarea CTE Iernut, cu ciclu combinat cu turbine cu gaze, din cauza neexecutării, în termen, a obligaţiilor contractuale de către executant, se arată într-un raport al Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

”În conformitate cu prevederile Legii nr. 24/2017 şi art. 234 alin. 1, lit. i) din Regulamentul ASF nr. 5/2018, Romgaz informează acţionarii şi investitorii asupra faptului că, în urma neexecutării, în termen, de către executant a obligaţiilor contractuale, prin Hotărârea nr. 28 din 1 aprilie 2021, Consiliul de Administraţie şi-a manifestat acordul pentru rezilierea contractului de lucrări nr. 13384/2016, având ca obiect dezvoltarea CTE Iernut, prin construcţia unei centrale termoelectrice de 430 MW, cu ciclu combinat cu turbine cu gaze”, a informat compania. 

Potrivit sursei citate, compania anunţa în decembrie 2020 că nu prelungeşte termenul solicitat de Duro Felguera şi Romelectro pentru finalizarea construcţiei termocentralei de la Iernut. Lucrările pentru construirea termocentralei de la Iernut, cu o capacitate de 430 MW, erau oricum în întârziere, iar contractul a expirat la 26 decembrie 2020. La momentul de faţă, Romgaz are în derulare o expertiză tehnică şi economică, având ca obiect determinarea stadiului fizic şi valoric de execuţie a contractului, precum şi determinarea lucrărilor rămase de executat, pentru finalizarea şi punerea în funcţiune a investiţiei. 

”După finalizarea expertizei tehnice si economice, Romgaz va face toate demersurile necesare şi utile pentrufinalizarea şi punerea în funcţiune a investiţiei, în cel mai scurt timp posibil”, precizează compania. În 2013, Romgaz şi-a extins domeniul de activitate prin asimilarea centralei termoelectrice de la Iernut, devenind astfel producător şi furnizor de energie electrică. Termocentrala pe gaze de la Iernut urma să fie finalizată la sfârşitul anului 2019, potrivit graficului iniţial. Centrala va avea o capacitate instalată de 430 MW. Echipamentele principale şi ingineria de bază urmau să fie furnizate de Duro Felguera, iar Romelectro să se ocupe de lucrările de construcţii – montaj, de partea de inginerie de detaliu şi livrarea echipamentelor auxiliare. Romgaz a preluat termocentrala actuală de la Iernut în 2013 de la producătorul de energie termică Elcen pentru stingerea unei datorii de 653 milioane lei.

Comentează cu Facebook