Rudy Moca, între a fi sau nu a fi Rom

Cunoscutul actor și activist civic rom Rudy Moca a susținut, joi seară, la Centrul Cultural al Fundației Studium – Prospero din strada Revoluției nr. 8 din Târgu Mureș o inedită prezentare referitoare la comunitatea romă din județ, intitulată “Cutumele locale rome – între a fi sau nu a fi Rom“, în fața câtorva zeci de spectatori, romi și neromi, majoritatea tineri.

Astfel, am putut afla despre cele 17 grupuri de romi tradiționale și cele 24 netradiționale, de ce merge, spre exemplu, bărbatul rom înaintea femeii cu câțiva pași sau de ce aceasta nu este admisă la discuția “dintre bărbați”, ca și despre educația tinerilor, pe care familia îi ține de la vârste fragede prin preajmă, pentru a învăța o meserie.

Cu plusuri și minusuri, comunitatea romă este una de la care avem ce învăța și asupra căreia poate nu ne-am oprit cu suficientă atenție, a subliniat Rudy Moca.

Evenimentul “Seara romilor”, dedicat istoriei, culturii și tradițiilor rome care l-a avut ca invitat pe actorul Rudy Moca, președintele Asociației Romo Sapiens, a fost organizat în cadrul Săptămânii culturii la Târgu Mureș, care va continua, vineri seară în același loc, de la ora 18, cu o prezentare intitulată “Armenii din Tîrgu Mureș / Marosvásárhelyi örmények”, dedicată culturii armenești.

“În prezent, comunitatea armenească din Tîrgu Mureș este mică, numărând doar vreo 100 de persoane, dar urmele existenţei sale în această zonă se păstrează. Dacă doriți să aflați mai multe despre etnicii armeni din orașul nostru, despre istoria, tradițiile, obiceiurile lor, despre bogatul patrimoniu arhitectural armean din Tîrgu Mureș, vă invităm vineri, 18 ianuarie, de la ora 18:00, în Centrul Cultural Studium – Prospero (str. Revoluției, nr. 8), la prezentarea susținută de dr. Puskás Attila, președintele Asociației Culturale Armeano-Maghiară din Tîrgu Mureș. Evenimentul va fi urmat de o degustare de coniac armenesc. Intrarea este liberă”, afirmă organizatorii.

Comentează cu Facebook