Ruta cetăților: Cetatea Medievală Timpurie de la Moldovenești
Ruta cetăților: Cetatea Medievală Timpurie de la Moldovenești

Ruta cetăților: Cetatea Medievală Timpurie de la Moldovenești

În căutarea vestigiilor, pe culmile istoriei: Cetățile ascunse ale României!

Pentru cei îndrăzneți și viguroși, Ruta Cetăților este o adevărată provocare. Fiecare urcuș abrupt ne răsplătește cu priveliști mirifice și legende uitate. Între Imperiul Roman și cel Habsburgic sau Otoman, ziduri semețe sau ruine îngropate așteaptă să cercetăm izvoare istorice sau legende romantice despre Decebal, Mircea cel Bătrân, Vlad Dracul, Sigismund de Luxemburg sau Suleyman Magnificul.

Triumful atingerii vârfului de la Cetatea Piatra Șoimului, care domină orizontul, ori misterul ce învăluie zidurile Cetății Feldioarei ne răsplătesc tenacitatea, astfel descoperim rând pe rând secrete ale epocilor istorice românești și europene.

Dacă pornești în aventura descoperirii fortificațiilor Transilvaniei medievale, una dintre opriri trebuie făcută, fără îndoială, la Moldovenești, în județul Cluj. Aici, pe malul drept al râului Arieș, pe dealul aflat la nord-vest de localitate, se înălța în Evul Mediu timpuriu o mândră cetate, care a servit drept centru al comitatului Turda până în secolul al XIII-lea.

Amplasată strategic la o altitudine de 460 m, fortificația avea o bună vizibilitate atât înspre vest, asupra munților ce însoțesc valea îngustă a Arieșului, cât și înspre est, asupra Turzii. Rolul său era, cel mai probabil, acela de a asigura controlul asupra zăcămintelor aurifere ale văii Arieșului, salinelor de la Turda și drumului de comunicare cu centrele aurifere din munții Apuseni.

Deși ruinele fortificației nu mai sunt vizibile în prezent, experiența din perspectiva peisajului natural este una deosebită.

Continuare pe Romania-atractiva.ro

Sursa: Iubesc Transilvania România